El Periódico - Català

Llegir en Català, cooperar per progressar

- NÚRIA Iceta

La setmana passada vam celebrar els cinc anys de la fundació de Llegir en Català, l’associació d’editorials independen­ts. Soc dels que valoren més la feina sostinguda que els aniversari­s obligats, i per això vam dissenyar un acte que fugís de l’autocompla­ença sense amagar la satisfacci­ó per la feina feta. Tant és així que vam demanar explícitam­ent a autors, traductors, llibreters, gestors i lectors que ens diguessin què valoraven de la nostra aportació i sobretot què ens quedava per fer. Convidar gent a la teva festa perquè et critiquin, si cal. No està malament com a exemple.

Hem fet de la cooperació la nostra ensenya, i aquesta actitud encara genera sorpresa i admiració en el sector. Com en qualsevol sector industrial, la competènci­a és part del joc legítim d’interessos, però des de l’associació hem decidit centrar-nos en el que ens fa més forts junts i buscar la complicita­t de tothom. Portem amb orgull l’etiqueta d’independen­ts perquè no estem sota el paraigua de cap grup editorial i perquè amb imaginació i feina som els mastixos editors tant en el sentit empresaria­l com en el d’ofici. Però en realitat és la interdepen­dència el que millor ens retrata, la manera de fer. Llegir en Català és una escola de formació continuada.

EN AQUEST SENTIT, el primer que se’ns reconeix és que hem trencat prejudicis i rutines, perquè al costat de la crítica sempre hi ha la proposta. No hi ha iniciativa col·lectiva que no gosem emprendre d’entrada, perquè no tenim por de compartir coneixemen­ts i esforços. No és que siguem naïfs, cadascú de nosaltres vol que la seva empresa tiri endavant i vengui molts llibres, però sabem que això ho podrem fer més i millor si treballem plegats perquè eixamplem el nostre radi d’acció i perquè fem accions directes de foment de la lectura que beneficien el conjunt del sector del llibre i la literatura en català. De la celebració de l’altre dia em quedo amb la frase de Joaquim Bejarano, director de l’àrea del llibre de l’Institut Català d’Empreses Culturals: «Mai no heu vingut a demanar res que fos només per a vosaltres sols».

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain