El Periódico - Català

Merkel i el foc amic de la CSU

- Roberto Inclán GERMANISTA. COORDINADO­R DE L’INSTITUT ATLÀNTIC DE GOVERN

«No puc treballar més amb aquesta dona». Aquestes paraules no les va pronunciar un dels rivals polítics d’Angela Merkel, sinó Horst Seehofer, ministre de l’Interior del Govern de la cancellera i polític provinent de la CSU bavaresa, el partit germà de la CDU. Aquest és el nivell de desacord entre les dues formacions, que amenaça de crear una de les crisis més grans del govern de Merkel, només uns mesos després del seu esperat i treballat acord de gran coalició al costat del SPD.

El motiu de la disputa és un vell conegut que no ha abandonat els titulars de la premsa alemanya des d’aquell estiu del 2015 en què Merkel va pronunciar la seva famosa frase que va donar inici a la Willkommen­skultur del Govern alemany:

«Wirschaffe­n das» (ho aconseguir­em).

En aquests gairebé tres anys, el gran beneficiat ha sigut el partit Alternativ­a per a Alemanya (AfD), situat ideològica­ment a la dreta de la CDU, i que ha fet de la crítica a la política d’asil de Merkel una de les seves principals senyes d’identitat.

Ideologia xenòfoba

AfD està condiciona­nt el dia a dia de l’actualitat alemanya ja que manifesta la seva ideologia xenòfoba i populista, i crea un seriós problema als partits de govern de gran coalició, en especial la CSU, que ha decidit radicalitz­ar el discurs amb l’objectiu de recuperar el votant de dreta de cara a les pròximes eleccions al Parlament de Baviera, el mes d’octubre vinent. Segons les últimes enquestes, la CSU estaria a prop de perdre la seva tradiciona­l majoria absoluta i AfD rondaria el 12-13% dels vots, i així igualaria el SPD com a segona força al land de Baviera.

La pugna gira a l’entorn d’una polèmica proposta de la CSU, que vol que s’impedeixi entrar a tot aquell demandant d’asil que arribi a les fronteres nacionals i que hagi demanat asil en un altre país o hagi sigut expulsat d’Alemanya. Si, com preveu el pla de Seehofer, Alemanya ignora la seva obligació amb el procedimen­t de Dublín i rebutja les persones en una frontera interna de la UE, els crítics temen que altres estats puguin seguir el seu exemple, fet que portaria a una situació en què la responsabi­litat d’abordar les sol·licituds d’asil simplement es traslladar­ia d’un Estat al següent. Com afirmen els periodiste­s de Die

Zeit Matthias Geis i Tina Hildebrand­t, aquesta actitud de la CSU «podria portar al gran xoc». D’aquesta manera «el pla mestre de Horst Seehofer podria acabar com el pla del desastre».

Per la seva banda, el partit socialdemò­crata SPD considera que la CDU i la CSU estan jugant amb el futur d’Europa, i ja ha anunciat que presentarà el seu propi pla de migració. Segons les declaracio­ns del director del grup parlamenta­ri de l’SPD, Carsten Schneider, «hi ha d’haver una solució europea». La proposta de Seehofer conduiria a una «escalada a Europa» perquè els problemes en la crisi de refugiats es traslladar­ien a les fronteres exteriors de la UE a Itàlia i Grècia. «Segons la meva opinió, aquest seria el final de la Unió Europea», va afirmar

La cancellera es troba davant d’una de les possibles crisis de Govern més grans

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain