El Periódico - Català

Trump continuarà separant els fills immigrants dels pares

Destacats líders republican­s exigeixen posar fi a aquesta política de «crueltat» Fins i tot la primera dama replica al discurs falsejat del president del país

- IDOYA NOAIN

Una «injustícia», una «desgràcia», «cruel», «immoral», «inadmissib­le»... Les denúncies per la separació de nens immigrants dels seus pares quan creuen sense papers la frontera dels Estats Units continuen escalant en intensitat. Ja no només arriben de grups de defensa dels drets humans, sinó també d’experts en pedagogia i psicologia, que han arribat a definir-la d’«abús de menors», i de polítics del Partit Demòcrata, a l’oposició.

També s’han sumat a les crítiques destacats republican­s, com l’ex primera dama Laura Bush i el senador Lindsay Graham, molt proper a Donald Trump, així com la pàgina editorial del tabloide conservado­r New York Post i líders evangèlics que fins ara, i en altres temes controvert­its, havien fet pinya amb el president. Tot i així, i malgrat l’allau d’indignació i les creixents crides a aturar immediatam­ent la pràctica, Trump i la seva Administra­ció s’han enrocat en la decisió política d’aplicar la «tolerància zero» a la frontera, jutjar com a criminals els immigrants adults i forçar d’aquesta manera la separació dels menors.

Ahir mateix, Trump va reafirmar la seva posició assegurant que, sota el seu mandat, «els EUA no es convertira­n en un camp d’immigrants ni en un centre de refugiats». La seva secretària de Seguretat Interior, Kirstjen Nielsen, també va reforçar la defensa d’aquesta pràctica, encara que el cap de setmana negava que hi hagués una política de separar famílies. «No demanarem perdó per la feina que fem i que fan les forces de l’ordre», va dir. «Les accions il·legals tenen i han de tenir conseqüènc­ies. Prou entrades lliures, prou comodins per salvar-se de la presó».

CONTRADICC­IONS El discurs de l’Administra­ció està ple de contradicc­ions. Al maig, John Kelly, que va precedir Nielsen en el departamen­t responsabl­e de controlar la immigració i que actualment és cap de gabinet de Trump, ja va reconèixer en una entrevista que un factor clau en la decisió del Govern de separar els nens dels pares (que ell va promoure) és buscar l’«efecte dissuasiu» per frenar altres immigrants. Amb prop de 2.000 nens separats dels pares en sis setmanes, res no indica que la dissuasió estigui funcionant, ara com ara.

També hi ha clars interessos electorals en les accions de l’Executiu. Trump i el seu equip insisteixe­n repetidame­nt, utilitzant falsedats, que la separació de famílies «és culpa dels demòcrates» (obviant, entre altres coses, que la llei que impedeix la deportació de menors la va firmar el president republicà George W. Bush). I el president està utilitzant els menors que protagonit­zen les traumàtiqu­es històries d’horror com a moneda de canvi per intentar forçar els demòcrates a asseure’s a la taula a negociar una reforma de les lleis d’immigració. Són els republican­s els que controlen no només la Casa Blanca, sinó també les dues cambres del Congrés.

Fins i tot Melania Trump ha entrat en el cruel joc polític. Diumenge, el seu portaveu va transmetre un comunicat en què va dir que la primera dama «odia veure els nens separats de la seva família» i creu que els Estats Units necessiten «ser un país que respecti la llei i governi amb el cor».

 ?? AFP / LOREN ELLIOTT ?? Dones hondurenye­s amb les seves filles, acollides en un centre de l’organitzac­ió benèfica Catholic Charities, a McAllen (Texas, EUA).
AFP / LOREN ELLIOTT Dones hondurenye­s amb les seves filles, acollides en un centre de l’organitzac­ió benèfica Catholic Charities, a McAllen (Texas, EUA).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain