El Periódico - Català

Exministre israelià, espia iranià

Gonen Segev, un metge de 62 anys, va ser detingut a Tel Aviv acusat d’haver treballat durant diversos anys per als serveis secrets del règim de Teheran

- EL PERIÓDICO

Un exministre d’Israel va ser acusat d’haver treballat com a espia per a l’agència d’intel·ligència de l’Iran, va informar ahir el Shin Bet, el servei de seguretat intern de l’Estat hebreu. Gonen Segev, que es va encarregar del Ministeri d’Energia i Infraestru­ctura entre el 1995 i el 1996, va ser arrestat al maig a l’aeroport de Tel Aviv després d’haver sigut expulsat de Guinea Equatorial per carregar amb una condemna anterior per tràfic de drogues.

Resident a Nigèria durant uns quants anys, Segev està acusat d’«ajudar un enemic durant un temps de guerra i espionatge contra l’Estat d’Israel», així com de múltiples delictes d’«entrega d’informació a l’enemic». El Shin Bet sospita que va ser reclutat pels serveis d’intel·ligència iranians el 2012 a Lagos, la capital de Nigèria, i que va viatjar a l’Estat persa almenys en dues ocasions.

Segons alguns informes, Segev es va reunir amb els seus contactes iranians a diversos països i els va proporcion­ar informació sobre seguretat i recursos energètics d’Israel, diu el Shin Beth. Els investigad­ors asseguren que els agents perses van proporcion­ar a l’exministre un sistema de comunicaci­ons xifrat. «Per complir la seva missió, Segev es va posar en contacte amb israelians que treballen en el camp de la seguretat per presentar-los els seus contactes iranians, que introduïa com mers homes de negocis», afegeix el Shin Bet.

El detingut va ser elegit diputat el 1992 com a candidat d’un partit d’extrema dreta, encara que després va abandonar la formació política i com a parlamenta­ri va votar a favor dels acords de pau amb els palestins d’Oslo l’octubre del 1995, mentre era primer ministre Isaac Rabin, posteriorm­ent assassinat. El 2003 va ser condemnat a un pena d’un any de presó per temptativa de frau, i el 2005, a cinc anys per tràfic d’èxtasi a Israel. Després de sortir de la presó el 2007 se’n va anar del país. Els in-

 ??  ?? Gonen Segev, exministre israelià.
Gonen Segev, exministre israelià.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain