El Periódico - Català

El Govern diu que serà més fàcil crear la vinyeta

-

La consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha considerat avui que l’eliminació dels peatges de les autopistes els pròxims anys permetrà avançar en l’objectiu d’establir un sistema de vinyeta a Catalunya, que serveixi per sufragar el mantenimen­t de les infraestru­ctures viàries, però ha remarcat que no els agradaria haver d’esperar fins al 2021 per aplicarla. La portaveu va defensar que la vinyeta, que suposaria un pagament anual fix per circular per les autopistes, permetria garantir l’«equitat territoria­l» a Catalunya, perquè s’acabaria amb la diferència de tarifes existent en cada via i punt geogràfic.

La decisió del Ministeri de Foment d’eliminar els peatges de les autopistes quan vencin les concession­s el 2018 i el 2019 crea un precedent per a les que ho faran el 2021, entre les quals hi ha l’AP-2 entre Saragossa i el Mediterran­i i els trams de l’AP-7 Tarragona-la Jonquera i Montmeló-el Papiol.

sumen 552 quilòmetre­s de longitud, al voltant del 21% de la xarxa total de vies de pagament del país, i compten amb una mitjana de 16.321 usuaris diaris en el cas de l’AP-1 i de 16.814 i 15.824 conductors al dia dels trams Tarragona-Alacant, Tarragona-València i València-Alacant, respectiva­ment. L’AP-4 té uns 18.343 usuaris.

UN PRECEDENT / La supressió del peatge en aquestes vies pot marcar un precedent per a les que acaben la seva concessió en anys successius, si bé en aquest cas la decisió l’haurà de prendre el Govern de la pròxima legislatur­a i les següents perquè hi ha contractes de concession­s que vencen molt més endavant.

Els trams afectats de l’AP-7 figuren entre els que més volum d’usuaris registren actualment. El titular de Foment assegura a l’entrevista reconèixer els «costos» que implica aixecar les barreres de peatges, «els de conservaci­ó i mantenimen­t de les autopistes i el d’oportunita­t, el que deriva de deixar de cobrar els peatges. És cert que, en algun moment, a mesura que la xarxa pública vagi augmentant, caldrà plantejar-se una reflexió sobre els costos de mantenimen­t d’aquesta xarxa», reconeix Ábalos.

Sobre les autopistes en fallida, ha destacat que la informació que li han traslladat «no és gaire coincident en termes dels ingressos que podria reportar aquesta relicitaci­ó, ni tampoc en els costos que ha d’assumir l’Estat, tant per RPA (responsabi­litat patrimonia­l de l’Estat) com per les expropiaci­ons o per algun altre cost pendent d’assumir». ☰

 ?? ALBERT BERTRAN ??
ALBERT BERTRAN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain