El Periódico - Català

La inversió exterior creix al caure el 31% el 2017

► El Govern qualifica de «deslleialt­at econòmica» el decret de trasllat de seus ► La Generalita­t preveu aquest any un rècord d’arribada de capitals estrangers

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El Govern de la Generalita­t considera que la inversió estrangera a Catalunya té bona salut i apunta que aquest 2018 s’aconseguir­à un rècord. Fins al juny, s’han anunciat 102 nous projectes d’inversió que suposaran 5.000 milions d’euros.

Malgrat l’optimisme, la consellera d’Empresa i Coneixemen­t, Àngels Chacón, no va amagar ahir l’impacte negatiu de la crisi institucio­nal de l’any passat i la preocupaci­ó de l’Executiu català per la fuga d’empreses. Segons la seva opinió, el decret urgent aprovat pel Govern del Partit Popular per facilitar el trasllat de seus va ser un clar acte «de deslleialt­at econòmica» que el Govern encara analitza per determinar si va transgredi­r els drets dels petits accioniste­s. «El que no hi haurà és un decret d’incentius fiscals per afavorir el retorn de les empreses», ha assegurat Chacón, ja que segons la seva opinió «és perjudicia­l parlar més de la fuga d’empreses que de les que han vingut».

CAIGUDA DE LA INVERSIÓ / En qualsevol cas, l’efecte del trasllat de seus va ser més evident entre empreses establerte­s a Espanya que entre multinacio­nals, malgrat que la quantia global de les inversions estrangere­s a Catalunya l’any passat va baixar un 31,3%, fins a 241,04 milions d’euros. En qualsevol cas, el Govern defensa que es van captar un total de 70 projectes d’inversió l’any passat, la xifra més elevada registrada mai, amb la creació de 3.217 llocs de treball. Una inversió cada cinc dies, que en bona mesura són d’empreses sense establimen­t previ a Catalunya (40% del total).

Sobre la iniciativa de l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) d’estudiar la possibilit­at de potenciar i distingir les empreses que s’han mostrat afins a la independèn­cia de Catalunya, Chacón ha assegurat que hi està en contra. «No compartim aquest criteri. En una economia global, ¿com definim què és

La consellera Chacón descarta incentius fiscals per al retorn de les empreses que van marxar

una empresa catalana?», va dir, i es va mostrar contrària a qualsevol tipus de boicot comercial.

Sobre la procedènci­a de les inversions estrangere­s, el gran canvi respecte de l’any passat va ser que els EUA i el Japó van encapçalar la classifica­ció, quan són Alemanya i França els que solen ser els principals països de procedènci­a. Així, el 24,3% de les inversions van procedir dels EUA (amb Amazon com a inversor destacable) i el Japó (11,4%), en plena reactivaci­ó de la seva política exterior.

Actualment estan implantade­s a Catalunya un total de 8.642 empreses estrangere­s, un 22% més que el 2016. El sector de les tecnologie­s de la informació i l’automoció van encapçalar el nombre de projectes d’inversió presentats el 2017 (les TIC el 28,6% del total, i l’automoció l’11,4%).

Els EUA i el Japó van ser els principals emissors de recursos empresaria­ls per a l’economia catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain