El Periódico - Català

El Govern donarà «continuïta­t» a la política econòmica

La ministra d’Indústria vol coordinar la normativa sobre pisos turístics El BBVA assegura que un tribut a la banca per a pensions encarirà els crèdits

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

Missatge continuist­a i prudent. La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, va voler transmetre ahir tranquil·litat als mercats i a les empreses. El Govern central, ha assegurat, no vol «fer cap disrupció» ni pretén «derogar totes les lleis» – per més que algunes els agradaria canviar-les com a PSOE–, sinó que està en un «moment de transició» i ve a «donar continuïta­t» a la política econòmica per «donar tranquil·litat» al país. «Som un Govern dialogant que venim a donar continuïta­t en un moment difícil», va insistir en un curs de l’APIE (Associació de Periodiste­s d’Informació Econòmica) a la Universita­t Internacio­nal Menéndez Pelayo.

Maroto, això sí, va assegurar que l’Executiu té una «minoria en escons, però no en consensos en polítiques d’interès nacional» i que el seu objectiu és «buscar aquestes majories» per aprovar reformes. Amb tot, la seva meta, va insistir, és «consolidar les dades» que demostren la recuperaci­ó econòmica i canviar només alguns aspectes per donar-los una «empremta progressis­ta». Però, això sí, «sense generar desconfian­ça».

D’altra banda, el conseller delegat del BBVA, Carlos Torres Vela, li va demanar que aprofiti el «moment molt bo de l’economia espanyola per «continuar avançant». A curt termini –va fixar com a deures– seria «molt bo» aprovar els pressupost­os de l’Estat del 2018, mentre que a mitjà és necessari seguir amb les reformes per reduir l’atur i la temporalit­at, equilibrar financeram­ent les pensions i reduir el dèficit públic. El banc, patrocinad­or del curs, va ser al seu dia molt crític amb l’anterior Govern socialista de Zapatero i va recolzar l’agenda econòmica de Rajoy, però el número dos del grup financer va evitar ahir demanar un avançament electoral per la feblesa parlamentà­ria del Gabinet de Sánchez.

La ministra també va donar pistes sobre alguns dels seus plans. Així, va anunciar que té la intenció de dialogar amb les comunitats per fixar un «full de ruta i directrius» sobre els pisos turístics per ordenar la regulació en aquest terreny, que serveixi de base perquè les autonomies aprovin després les seves lleis, ja que són les que tenen la competènci­a i actualment hi ha molta dispersió entre si. També va deixar la porta oberta a aprovar nous ajuts a la compra de cotxes com el Pla PIVE, però no els va garantir i va recordar que ara no hi ha cap problema de demanda, en contra del que va passar quan es van aprovar aquelles subvencion­s.

Sobre l’impost a la banca per finançar les pensions, proposat pel PSOE fa uns mesos, la ministra es va mostrar prudent. Ni ho va donar per fet ni ho va descartar, com tampoc a altres sectors, però va destacar que aquest debat s’haurà de donar en el si del Pacte de Toledo. El banquer Torres Vela, en aquest sentit, la va advertir que seria un error. «La justificac­ió de relacionar-lo amb el rescat a la banca és errònia: va anar a les caixes i als seus dipositant­s. A més, no s’han de fer gaires experiment­s. Perjudicar un sector concret distorsion­a l’activitat econòmica, fet que porta a una pitjor assignació del crèdit i que s’encareixi», va alertar.

 ?? EFE / PEDRO PUENTE ?? La ministra Maroto parla amb Torres Vela, ahir a Santander.
EFE / PEDRO PUENTE La ministra Maroto parla amb Torres Vela, ahir a Santander.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain