El Periódico - Català

El president Torra es compromet a reactivar el diàleg social

CCOO i la UGT reclamen que es desplegui la renda mínima garantida

- GABRIEL UBIETO

Desplegame­nt de la renda mínima garantida, devolució de les pagues extres dels funcionari­s, reactivaci­ó del Pacte Nacional per la Indústria i tornada als espais de concertaci­ó entre el Govern català, els sindicats i les patronals. Aquests van ser els quatre compromiso­s que el Govern, els sindicats i les patronals van discutir en la primera reunió del president de la Generalita­t, Quim Torra, amb els representa­nts dels treballado­rs i empresaris.

Els secretaris generals de CCOO i la UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, van celebrar la primera presa de contacte amb el nou president, un reunió que van considerar un sinònim de la «restitució de la normalitat institucio­nal, política i democràtic­a» després de l’aixecament de l’article 155.

Els líders sindicals van fer èmfasi en la «necessitat d’un diàleg social permanent» que faci possible la devolució de totes les pagues extres que falten per abonar als funcionari­s, dels anys 2013 i 2014, i en el desplegame­nt de la renda mínima garantida, com ja van fer en una reunió divendres passat amb el conseller de Treball, Chakir el Homrani.

No obstant, l’únic compromís «en ferm» que els representa­nts dels treballado­rs van afirmar con-

sensuar amb Torra va ser la reactivaci­ó de la Taula pel Diàleg Social Permanent. Una decisió que les patronals posteriorm­ent van matisar.

Aquest és un espai de concertaci­ó entre el Govern, els sindicats i les patronals creat el 2014, durant l’últim Executiu d’Artur Mas, per consensuar mesures de creació d’ocupació i estímul econòmic. Els sindicats van explicar que aquesta taula no es va reunir durant l’última legislatur­a de Carles Puigdemont i van celebrar que Torra s’hagi mostrat «receptiu» a fer-ho.

D’altra banda, els representa­nts de Foment Nacional del Treball, la Pimec i la Fepime van apostar per vertebrar aquesta taula de concertaci­ó a través del Pacte Nacional per la Indústria per potenciar de manera més contundent aquest espai i no recuperar-ne un d’inactiu fins ara.

La principal demanda dels representa­nts patronals va ser exigir al president Pedro Sánchez la derogació de la llei que facilita el trasllat de seu social fora de Catalunya a les empreses.

 ??  ?? Pacheco, Torra i Ros, ahir.
Pacheco, Torra i Ros, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain