El Periódico - Català

El patró d’Audi, detingut

El president de la firma, Rupert Stadler, està acusat de frau i de falsificac­ió indirecta de certificat­s de les emissions dels motors de gasoil del grup Volkswagen

- L’ESCÀNDOL DEL ‘DIESELGATE’ EL PERIÓDICO

El president d’Audi, Rupert Stadler, va ser detingut ahir per la seva implicació en la manipulaci­ó de centenars de milions de vehicles dièsel del grup matriu Volkswagen per esquivar els controls mediambien­tals, l’escàndol conegut com a Dieselgate. El consell de supervisió de Volkswagen va decidir suspendre el directiu del càrrec i substituir-lo per l’holandès Bram Schot.

Segons va confirmar un portaveu de la multinacio­nal automobilí­stica alemanya, les autoritats germànique­s hauran de determinar ara si el màxim responsabl­e d’Audi seguirà a la presó provisiona­l durant els pròxims dies. La detenció de Stadler suposa l’arrest de més rang realitzat de moment contra el poderós fabricant automobilí­stic alemany.

La seva detenció es produeix tan sols una setmana després que la Fiscalia de Munic l’assenyalés a ell i a un altre alt càrrec de la junta directiva de la firma com a sospitosos de conèixer i participar en aquesta manipulaci­ó deliberada de vehicles. Tots dos estan acusats de frau i de falsificac­ió indirecta de certificat­s. La Fiscalia de Munic va explicar en un comunicat que va procedir a la detenció del directiu a primera hora del matí quan era a la casa seva, a Ingolstad (Alemanya), amb l’objectiu d’evitar que «obstrueixi o entorpeixi» la investigac­ió.

La fiscalia alemanya va incloure la setmana passada el ja expresiden­t de la firma dels quatre cèrcols entre els sospitosos del frau. A més, va registrar l’apartament de Stadler i va assegurar que està investigan­t 19 sospitosos més, entre els quals hi ha un altre membre de la junta directiva d’Audi.

Multes i detencions

El 2017, el responsabl­e de Compliance del consorci automobilí­stic Volkswagen a Alemanya entre el 2014 i el març del 2015, Oliver Schmidt, ja va declarar per la seva implicació en el Dieselgate i va ser condemnat a set anys de presó i a pagar una multa de 400.000 dòlars (339.000 euros). Per la seva banda, el grup Volkswagen va acceptar la setmana passada el pagament de 1.000 milions d’euros per part de la fiscalia pública de Braunschwe­ig en el context del cas del software que alterava les emissions dièsel.

L’import que haurà d’abonar el grup que presideix Herbert Diess contempla el pagament d’una multa màxima de cinc milions d’euros, segons la legislació del país, així com la devolució de beneficis econòmics per part de l’empresa de 995 milions d’euros.

La fiscalia alemanya investiga dinou sospitosos més, entre ells un altre membre de la junta directiva

 ?? TOBIAS SEGMEISTER ?? e►► Presentaci­ó Rupert Stadler al costat d’un A7.
TOBIAS SEGMEISTER e►► Presentaci­ó Rupert Stadler al costat d’un A7.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain