El Periódico - Català

L’OMS deixa de tractar com a malalts mentals els trans

► Incorpora l’addicció als videojocs com un desordre psiquiàtri­c

- EL PERIÓDICO

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha exclòs la transsexua­litat com una malaltia mental i ha incorporat l’ús abusiu dels videojocs com un desordre de comportame­nt a la primera actualitza­ció de la seva classifica­ció internacio­nal de malalties en gairebé tres dècades. Després d’11 anys de treballs, l’OMS ha decidit que la transsexua­litat, que és un desordre de la identitat de gènere, surti de l’apartat de malalties mentals –cosa que les associacio­ns LGTBI feia anys que reclamaven– i entri al de comportame­nts sexuals.

D’aquesta manera es manté dins de la classifica­ció perquè, quan una persona busqui ajuda mèdica, l’obtingui, ja que a molts països, si no està inclosa a la llista, el sistema sanitari no reemborsa el tractament.

«Volem que les persones que pateixen aquestes condicions puguin obtenir l’ajuda sanitària quan la necessitin», va explicar ahir el director del departamen­t de Salut Mental i Abús de Substàncie­s, Shekhar Saxena. Deixa de ser considerad­a una malaltia mental «perquè no hi ha evidències que una persona amb un desordre d’identitat de gènere hagi de tenir automàtica­ment alhora un desordre mental, encara que passa molt sovint que vagi acompanyat d’ansietat o depressió». «Si a les persones amb un desordre d’identitat de gènere se les identifica com a individus amb un desordre mental, a molts països se’ls estigmatit­za i pot ser que se’ls redueixin les oportunita­ts de buscar ajuda», va afegir.

L’OMS ha inclòs l’addicció als videojocs com un nou desordre, el del «joc» perniciós, que s’incorpora a la llista en què hi ha l’acció nociva d’apostar. «Incloem el desordre de jugar de manera addictiva després d’haver analitzat les poques evidències que tenim i després d’haver sentit un comitè científic que va suggerir que aquest fenomen s’inclogués com una malaltia que es pot i s’ha de tractar», va ressaltar Saxena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain