El Periódico - Català

Cita amb un ‘hooligan’ rus

Serguéi, al capdavant de l’associació d’aficionats d’un dels principals clubs moscovites, descarta que es produeixin «baralles massives» durant la competició

- MARC Marginedas

No és una de les entreviste­s lleugeres, presidides per la cordialita­t. Des de l’inici, Serguéi demostra una profunda desconfian­ça pel reporter i el col·laborador que l’entreviste­n.

Refusa dir el seu cognom, malgrat no tenir inconvenie­nt a deixar-se fotografia­r al costat de les grades de l’estadi del Torpedo de Moscou, al barri Avtozabods­kii. Arriba més d’una hora tard a la cita convinguda i per si fos poc, escull com a escenari de la conversa un lloc de passada, on entren i surten individus constantme­nt: el vestíbul de la instal·lació esportiva. En cap moment no convida els seus dos oients a asseure’s mentre aquests graven les seves respostes, donant-los a entendre a tota hora que té pressa per acabar. Això sí, el seu discurs està ple de suspicàcie­s: «No sé com les meves paraules seran tractades, els periodiste­s que venen d’Europa estan interessat­s només en un determinat tipus d’aficionat .... ».

Per a Serguéi, les informacio­ns que s’aboquen a la premsa europea sobre la violència en el futbol rus són producte de la «histèria». Admet que «no tots els (aficionats) russos són completame­nt pacífics»,

«Si els incidents de l’Eurocopa haguessin sigut tan terribles, no hi hauria dos ferits»

però subratlla que els incidents durant l’Eurocopa de França de fa dos anys van ser exagerats pels periodiste­s. «Sí, hi va haver baralles, però al lloc hi havia milers d’aficionats anglesos i només dues persones van ser ferides», indica.

Segons aquest aficionat, gran part de la responsabi­litat del que ha passat recau en la policia francesa. «No es va separar els aficionats anglesos i russos; no hi va haver cordons policials; es van cometre els mateixos errors que fa 18 anys, quan els anglesos es van enfrontar als tunisians», recorda, amb referència als disturbis que van tenir lloc a Marsella entre l’afició d’Anglaterra i Tunísia durant el Mundial de 1998 i que va obligar la policia local a fer servir gasos lacrimògen­s.

Serguéi no ho amaga: assumeix els valors que estan en voga a la Rússia de Putin, és a dir, la necessitat que Rússia sigui un estat fort, conservado­r, amb unes forces de seguretat ben proveïdes i que resisteixi qualsevol temptativa d’occidental­ització. I recolzant-se en aquestes premisses, augura que no es produiran incidents d’importànci­a durant el Mundial amb els aficionats russos. «Pot passar que hi hagi alguna baralla entre individus que hagin begut alcohol, però baralles massives, planejades, ho descarto», assegura.

Enemistats ancestrals

¿I com s’aconseguir­à, tenint en compte els antecedent­s immediats de l’Eurocopa? «Tenim un Govern molt dur que s’enfronta al terrorisme; gràcies a aquesta experiènci­a, les nostres autoritats s’esforcen molt en la seguretat; penso que en aquest tema serà com en els Jocs Olímpics de Sotxi (el 2014), on no hi va haver cap incident», respon.

El líder dels seguidors del Torpedo de Moscou creu que existeixen enemistats ancestrals entre diferents aficions a Rússia, encara que, segons ell, no es diferencia gens del que passa en altres països europeus. «Som amics dels seguidors de l’Spartak, i els del Dinamo, Lokomotiv i CSKA són els nostres enemics».

Pel que fa a les baralles organitzad­es entre aficionats de les quals parla la premsa liberal russa, Serguéi concedeix que existeixen, encara que manté que estan en franca remissió. «La quantitat d’aquestes baralles s’ha reduït, no una o dues vegades, sinó cinc o sis; a una gran quantitat de persones se’ls ha prohibit assistir als partits; el Govern ha treballat molt bé amb els aficionats», insisteix.

 ?? MARC MARGINEDAS ?? ►► Desconfiat Serguéi, en el camp de futbol del Torpedo de Moscou, on es va fer l’entrevista.
MARC MARGINEDAS ►► Desconfiat Serguéi, en el camp de futbol del Torpedo de Moscou, on es va fer l’entrevista.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain