El Periódico - Català

Els peatges d’autopista seran eliminats a l’acabar la concessió

Les barreres se suprimiran al vèncer les concession­s, entre aquest any i el 2021 El tram Burgos-Armiñón de l’AP-1 serà el primer gratuït al desembre

- AGUSTÍ SALA

El Govern ha ensenyat les cartes respecte a les autopistes. Els peatges tenen els dies comptats a les autopistes, les concession­s de les quals vencen entre aquest any i el 2021.

Així ho va anunciar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, en una entrevista amb el diari El País en la qual a més afirma que aquestes vies s’incorporar­an a la xarxa pública. «Serem coherents amb els nostres compromiso­s i les propostes que hem plantejat al Congrés i al Senat perquè aquestes autopistes s’incorporin a la xarxa pública a partir del seu venciment i s’alliberin dels peatges», ha anunciat Ábalos.

La primera concessió que venç, en mans de la societat Europistas, del Grup Itínere, és la de l’AP-1 entre Burgos i Armiñón, el 30 de novembre. Al finalitzar el contracte, no es renovarà i s’aixecaran les barreres de peatge. Alguns estudis estimen que aquesta mesura elevarà la intensitat mitjana diària de trànsit d’aquesta via a l’entorn del 36% i gairebé un terç dels vehicles que la transitara­n seran camions. El cost estimat per l’Estat per assumir-ne la conservaci­ó i el mantenimen­t i deixar de cobrar peatges s’estima en gairebé 30 milions anuals.

Després venen dues concession­s d’Abertis, grup sobre el qual ACS i la italiana Atlantia acaben de concloure l’OPA per aconseguir la companyia. Es tracta del tram Salou-Alacant de l’AP-7, que venç el desembre de l’any que ve, igual que el tram Sevilla-Cadis de l’AP-4. El contracte d’explotació del tram la JonqueraTa­rragona de l’AP-7 i el de BarcelonaS­aragossa, de l’AP-2, finalitzen el mes de juliol del 2021.

«No sabem si estarem o no al Govern els pròxims mesos, però aquest és el compromís», han afegit fonts del ministeri. L’objectiu és deixar clar l’objectiu. La patronal de constructo­res i concession­àries, Seopan, va estimar fa uns mesos que alliberar de peatges les tres concession­s que vencen entre el 2019 i el 2021 costaria a l’Estat més de 400 milions en mantenimen­t i conservaci­ó, que poden elevar-se a uns 1.000 milions si es preveu per a tota la xarxa, que és de 2.550 quilòmetre­s.

TARIFA PLANA / De fet, el mateix ministeri afirma que s’ha d’obrir una «reflexió» sobre els costos de mantenimen­t d’aquestes vies que tornaran a mans de l’Estat, cosa que no vol dir que tornin a implantar-se peatges, segons les mateixes fonts. Una opció, que el Govern no ha revelat, podria ser la vinyeta (una espècie de tarifa plana per circular per totes les vies d’alta capacitat). Aquesta és una opció que defensa la Generalita­t.

«Hem decidit que s’alliberi de peatge» aquestes vies, ha afirmat Ábalos, que ha reconegut el doble cost de la mesura: d’una banda, el del mantenimen­t de les vies, avaluat entre 50.000 i 68.000 euros per quilòmetre i any, i, de l’altra, deixar de cobrar els peatges.

A més de les concession­s de l’Estat, n’hi ha dues més de la Generalita­t, la C-32 (Maresme) i la C-33 (Mollet), les concession­s de les quals, en mans d’Abertis, vencen el 2021, i l’Executiu català també va anunciar que no restablirà els peatges.

Les tres primeres vies en concessió per l’Estat que quedarien lliures

 ??  ?? MARTORELL Alguns vehicles al peatge de l’AP-7, ahir .
MARTORELL Alguns vehicles al peatge de l’AP-7, ahir .

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain