El Periódico - Català

Urdangarin, l’únic reclús home en una presó de dones

El cunyat del Rei ingressa a la presó d’Àvila per complir la condemna de cinc anys i 10 mesos L’exduc de Palma podria disfrutar del règim de semilliber­tat si acredita que està treballant

- J. G. ALBALAT LUIS RENDUELES

Diego Torres, soci de Nóos, va sol·licitar

al Govern

l’indult hores abans d’entrar a la presó de Brians 2

El rellotge marcava les 8.13 hores d’ahir quan Iñaki Urdangarin va ingressar a la presó de Brieva (Àvila). No va voler esgotar el termini donat per l’Audiència de Palma per entrar en un centre penitencia­ri i començar a complir la condemna de cinc anys i 10 mesos de presó imposada per la desviació de fons públics de l’Institut Nóos. Diumenge a la nit va arribar a Madrid procedent de Ginebra, on viu, i a primera hora del matí s’ha convertit en el primer parent pròxim de la família reial que trepitja una cel·la.

Després d’ingressar a Brieva, el cunyat del Rei va passar una revisió mèdica, se li va fer un qüestionar­i i va rebre una xerrada sobre la seva vida a la presó. També s’entrevista­rà amb un equip de treballado­rs socials i psicòlegs, si no ho ha fet ja. La particular­itat d’aquesta presó és que és una presó de dones, on hi ha un petit mòdul per a homes. Urdangarin estarà sol en una petita zona i dormirà en una cel·la d’uns 15 metres. En aquest centre penitencia­ri va complir condemna l’exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán. L’exesportis­ta té la possibilit­at de demanar l’indult o recórrer al Tribunal Constituci­onal.

ESGOTANT EL TERMINI Dimecres passat, l’Audiència de Palma, que el va jutjar, va comunicar al cunyat del Rei que tenia un termini de cinc dies, és a dir fins ahir, per entrar en un centre penitencia­ri que ell escollís, tal com estableix la llei per a qualsevol reclús. Tot i això, el seu cas és especial, ja que s’hauran d’extremar les mesures de seguretat a l’interior del recinte. Aquest ha sigut un dels motius que han aconsellat l’elecció de la presó de Brieva.

Urdangarin ha estat a Ginebra durant el cap de setmana, on es va traslladar el 2013 a viure amb la seva dona, la infanta Cristina, i els seus quatre fills. Ara per ara, no està previst que la família torni a Espanya. Els fills petits dels exducs de Palma cursen estudis al país helvètic i la germana de Felip VI treballa a les oficines de la Fundació Aga Khan en aquesta ciutat suïssa. Això sí, podran visitar a la presó l’exesportis­ta una vegada a la setmana. El pres també pot fer un màxim de 10 trucades a la setmana amb una durada de cinc minuts cada una.

PERMISOS PENITENCIA­RIS Els permisos tardaran a arribar. La legislació penitencià­ria estableix que els interns classifica­ts en segon grau i ordinari poden disfrutar de 36 dies a l’any, amb un límit de set de seguits. Si se li dona el tercer grau penitencia­ri, són 48 dies. Urdangarin, d’entrada, serà classifica­t en un d’aquests dos nivells. Però per poder sortir de la presó, el cunyat del Rei haurà de passar una sèrie de requisits: haver complert una quarta part de la condemna (en el seu cas, una mica més d’un any i cinc mesos), tenir bona conducta i l’informe preceptiu de l’equip tècnic del centre penitencia­ri (no és vinculant), entre altres qüestions.

El règim de vida en semilliber­tat és el que buscarà com més aviat millor Urdangarin. Una feina li facilitari­a l’aplicació d’aquesta mesura. Si aconseguei­x el tercer grau d’entrada, passaria només tres mesos a la presó i després només hi hauria d’anar a dormir. Però una altra possibilit­at és que se li apliqui l’article 100.2 del reglament penitencia­ri, que li permetria abandonar la presó de dilluns a divendres per treballar al cap de pocs dies, segons fonts jurídiques.

Diego Torres va seguir els mateixos passos que Urdangarin. Poc després de les 17.20 hores va traspassar la porta de la presó catalana de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix

Llobregat), per complir la seva condemna de cinc anys i vuit mesos. Però va fer un pas previ. El seu advocat, Manuel González Peeters, va presentar dos escrits a l’Audiència de Palma. En un dels escrits, comunica que ha sol·licitat al Ministeri de Justícia l’indult, alhora que demana la suspensió de l’execució de la condemna fins que es resolgui la mesura de gràcia.

PETICIÓ DE SUSPENSIÓ En el segon escrit, va requerir també la suspensió de la pena ja que els delictes a què va ser condemnat Torres no superen individual­ment els tres anys de presó. Pel de malversaci­ó se li va imposar tres anys menys un dia de presó, per frau a l’Administra­ció, vuit mesos i per defraudar a Hisenda, dos anys. El lletrat va justificar aquesta petició esgrimint resolucion­s anteriors de les tres magistrade­s de Palma que van sentenciar el cas Nóos.

Un altre condemnat, l’expresiden­t de les Balears Jaume Matas, a qui es van imposar tres anys i vuit mesos de presó, també va ser citat dimecres passat per l’Audiència de Palma, però es va dirigir directamen­t a la presó madrilenya d’Aranjuez. No és la primera vegada que l’exministre de Medi Ambient del PP creua la porta d’un centre penitencia­ri. El 2015, va estar empresonat a Segòvia durant uns mesos per tràfic d’influèncie­s.

 ??  ??
 ?? JULIO CARBÓ ?? 4-10-1997 Cristina i Urdangarin, després de contreure matrimoni a Barcelona.
JULIO CARBÓ 4-10-1997 Cristina i Urdangarin, després de contreure matrimoni a Barcelona.
 ?? Font: Elaboració pròpia EFE / JULIÁN MARTÍN ?? 17-4-1999 La infanta felicita el seu marit al guanyar la Copa d’Europa d’handbol.
Font: Elaboració pròpia EFE / JULIÁN MARTÍN 17-4-1999 La infanta felicita el seu marit al guanyar la Copa d’Europa d’handbol.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? 30-4-2007 Els ducs de Palma i els seus fills, amb la reina Sofia, a Barcelona.
JOAN CORTADELLA­S 30-4-2007 Els ducs de Palma i els seus fills, amb la reina Sofia, a Barcelona.
 ?? EL PERIÓDICO ??
EL PERIÓDICO
 ?? EFE / CATI CLADERA ?? 2-3-2016 Urdangarin, durant el judici davant de l’Audiència de Palma pel ‘cas Nóos’.
EFE / CATI CLADERA 2-3-2016 Urdangarin, durant el judici davant de l’Audiència de Palma pel ‘cas Nóos’.
 ?? GTRES ?? 17-6-2018 Urdangarin, a l’arribar a l’aeroport de Madrid per entrar a la presó.
GTRES 17-6-2018 Urdangarin, a l’arribar a l’aeroport de Madrid per entrar a la presó.
 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? 8-8-2002 El rei Joan Carles i Urdangarin, durant una corrida de toros a Palma.
JOAN CORTADELLA­S 8-8-2002 El rei Joan Carles i Urdangarin, durant una corrida de toros a Palma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain