El Periódico - Català

Sánchez vol esgotar la legislatur­a i acostar els presos

El president anuncia que la seva «aspiració» és que les generals se celebrin a mitjans del 2020

- JUAN RUIZ SIERRA MADRID

Creu «raonable» que els independen­tistes estiguin a prop de la família després d’acabar la instrucció

Pedro Sánchez no havia fet cap entrevista des que es va convertir en president del Govern, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, però en la seva primera trobada d’aquest tipus va aclarir alguns dels interrogan­ts que planen sobre el seu mandat. El líder socialista vol «esgotar» la legislatur­a. És partidari d’acostar els dirigents independen­tistes presos a presons de Catalunya. Es reunirà amb el president, Quim Torra, a «principis de juliol». El seu primer viatge internacio­nal serà aquest dissabte a França. Renuncia a derogar tota la reforma laboral del PP, ja que no hi ha «majoria parlamentà­ria». I prepara l’Executiu per derogar el copagament farmacèuti­c als pensionist­es.

La data de les pròximes eleccions generals ha sigut un debat constant des que Sánchez va arribar al poder. La direcció del PSOE no ho tenia clar. Alguns dels seus membres advocaven per escurçar-la i altres per acabar-la, cridant a les urnes al juny del 2020. Sánchez va tancar ahir a la nit l’assumpte a TVE. «Aspiro a convocar eleccions el 2020, a esgotar la legislatur­a. De feina, n’hi ha. La meva aspiració és esgotar la legislatur­a», va dir el president.

El primer viatge internacio­nal de Sánchez com a cap de l’Executiu no serà al Marroc, com marca la tradició, sinó a França. Aquest dissabte es trobarà amb el president del país veí, Emmanuel Macron, a qui traslladar­à la necessitat, posada de manifest amb el cas del vaixell Aquarius, d’una «política migratòria comuna» a la UE.

LA CITA AMB TORRA Després d’aquesta cita, ja a començamen­ts de juliol, el líder socialista es veurà amb el president de la Generalita­t. Sánchez vol tornar al «diàleg», com va dir durant el debat que va acabar amb la sortida de Rajoy de la Moncloa. Ahir va anticipar que tractarà amb Torra la necessitat d’«activar mecanismes com la comissió bilateral» entre l’Estat i la Generalita­t, que no es reuneix des de fa anys. En aquesta reunió, encara sense data, es tractaran a fons les més de 40 reivindica­cions que l’anterior president, Carles Puigdemont, va traslladar a Rajoy l’abril del 2016, que inclouen demandes com ara més diners per a la dependènci­a i la sanitat catalanes i respecte al model educatiu.

Però Sánchez també va fer un anunci, no directamen­t relacionat amb la seva trobada amb Torra, de molta més envergadur­a a curt termini. El president considera «raonable» que els dirigents independen­tistes que en l’actualitat estan en presó provisiona­l, com l’exvicepres­ident Oriol Junqueras, siguin traslladat­s a presons catalanes. Però només, va remarcar, quan acabi la instrucció de Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem, per a la qual cosa se suposa que falta poc.

«És raonable que una vegada aca-

bada la instrucció, Institucio­ns Penitencià­ries [òrgan dependent del Ministeri de l’Interior] prengui la decisió d’acostar els presos a presons catalanes, perquè estiguin a prop dels seus familiars i dels seus lletrats. En el moment en què es consideri substancia­da la instrucció, el Govern d’Espanya podrà prendre la decisió de traslladar els presos», va assenyalar Sánchez, que tindrà un primer contacte superficia­l amb Torra aquest divendres, a Tarragona, durant els Jocs Mediterran­is.

La situació dels presos d’ETA és una qüestió diferent, perquè ells sí que tenen «sentència ferma» i els seus casos han de ser estudiats de manera «individual­itzada». Tot i així, el president va obrir la porta a l’acostament. Després del final de la banda terrorista, va dir, és possible una «política penitencià­ria diferent».

REFORMA LABORAL La derogació de la llei mordassa i la reforma laboral han format part del discurs de Sánchez des que van ser aprovades pel PP, però el president va distingir entre les dues iniciative­s. Per a la primera, hi ha «majoria parlamentà­ria». Per a la segona, no. Però això no vol dir que no es puguin tombar aspectes «molt lesius», com la ultraactiv­itat o les subcontrac­tes.

Mentrestan­t, l’Executiu estudia com deixar sense efecte algunes de les mesures socials més controvert­ides de Rajoy. Entre les quals el copagament farmacèuti­c per als pensionist­es, com va avançar EL PERIÓDICO, hi ocupa un lloc prioritari. «El Govern està mirant els comptes públics i veurem si hi ha prou recursos per tirar-ho endavant», va explicar el president.

Sánchez, finalment, es va referir a Màxim Huerta, el seu breu ministre de Cultura, que es va veure forçat a dimitir quan va transcendi­r que entre el 2006 i el 2008 havia defraudat a Hisenda més de 200.000 euros a través d’una societat interposad­a. «A Espanya no hi ha hagut el nombre de dimissions que la ciutadania exigia als seus responsabl­es polítics», va concloure el cap de l’Executiu.

«A Espanya no hi ha hagut el

nombre de dimissions

que exigia la ciutadania», diu el cap de l’Executiu

 ?? EFE /JUANJO MARTÍN ?? Pedro Sánchez, al costat d’Ana Blanco i Sergio Martín, a la Moncloa.
EFE /JUANJO MARTÍN Pedro Sánchez, al costat d’Ana Blanco i Sergio Martín, a la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain