El Periódico - Català

El Brasil critica Neymar durament

L’obcecació del ‘10’ per forçar faltes estèrils i alentir el joc agita el debat

- JOAQUIM PIERA

L’egolatria futbolísti­ca de Neymar, a la qual el Brasil s’encomana per buscar l’Hexa, aquesta vegada, no ha agradat. El decebedor 1-1 en el debut contra Suïssa ha reflotat la discussió sobre l’enteniment individual­ista del joc de l’estrella canarinha.

Com si hagués desaprès el solfeig coral blaugrana en els quatre anys al Camp Nou, Ney, des que va aterrar a París, s’entesta a practicar el monopoli en la transició. I, quan no està fi, la seva guerra contra el món frena una seleçao que aposta pel dinamisme que injecten futboliste­s com Coutinho, Willian i Gabriel Jesus.

Neymar va patir 10 de les 19 faltes que va cometre Suïssa, i es va quedar a una de la marca del caçat Alan Shearer, a França-98, davant de Tunísia. La mitja blanca esquinçada del 10 amb tres forats en els bessons, i la seva evident coixesa quan va passar per la zona mixta del Rostov Arena, són ferides d’una guerra que només hi va haver al cap de l’ex del Barça i de la qual es van eximir els seus col·legues.

«Neymar té companys de luxe com Marcelo o Coutinho amb qui pot cosir jugades, però va retornar al seu vell recurs del driblatge per forçar la targeta a l’adversari, és la seva mania, la seva manera d’anomenar el joc per a si», va publicar, en to crític, el cap de la secció d’es- ports d’O Globo, Mávio dos Anjos, exposant una actitud que ha impregnat totes les anàlisis postdebut.

A les mateixes pàgines, de forma més explosiva, l’excampió a Mèxic70, Paulo César Caju, mostrava la seva indignació com si fos un torcedor

més: «Neymar actua com un chupón

de pachangas i ¡com es queixa! ¡El vull veure jugar contra els vikings d’Islàndia!».

Encara que Ney no estigui al 100%, com va dir Tite en la vigília del xoc, l’ara futbolista del PSG no ha trobat complicita­ts entre l’opinió pública futbolísti­ca, ni tampoc al vestidor.

MISSATGE DE TITE / Enmig de l’enuig per l’empenta de Zuber a Miranda i la inacció del VAR en la jugada del gol suís, Tite va llançar un missatge a l’aire que sona a estirada d’orelles. «Nosaltres volem jugar, si patim una falta, el primer que hem de fer és sortir ràpidament per proposar joc». A les interrupci­ons de jocs constants, d’un Neymar jugant d’esquena al centre, s’hi ha d’afegir la seva falta de clarividèn­cia en l’un contra un, on va perdre la meitat dels duels (14 de 28) i una solitària rematada amb perill. Quan va voler jugar, es va treure l’assistènci­a en el gol de Coutinho. ☰

 ?? AFP / JEWEL SAMAD ?? ►► Neymar va rebre 10 faltes dels jugadors suïssos.
AFP / JEWEL SAMAD ►► Neymar va rebre 10 faltes dels jugadors suïssos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain