El Periódico - Català

Reproducci­ó assistida per a dones soles i parelles lesbianes

► Els dos col·lectius recuperara­n un dret que el PP va eliminar per raons econòmique­s

- PATRICIA MARTÍN ALBERT BERTRAN

Afi de «recuperar tots i cada un dels drets arrabassat­s durant l’etapa de retallades en el PP», la ministra de Sanitat, Carmen Montón, va revelar ahir quin és el seu tercer objectiu al capdavant del ministeri: que les dones solteres i les parelles de lesbianes tornin a tenir accés a tractament­s de reproducci­ó assistida, com a part de la cartera de serveis públics. En primer lloc, l’Executiu s’ha compromès que, en sis setmanes, tornarà la targeta sanitària als sense papers, tal com es va explicar al Consell de Ministres de divendres passat. El segon objectiu, que potser implicarà «diversos mesos», és l’eliminació del copagament farmacèuti­c per als pensionist­es, tal com va avançar EL PERIÓDICO. I, a la vegada, s’estudiarà que les dones sense parella o homosexual­s tinguin dret a tractament­s de fecundació in vitro o inseminaci­ó artificial als centres sanitaris públics.

L’any 2012, la llavors titular de Sanitat, Ana Mato, va deixar fora els dos col·lectius, com a mesura d’estalvi, però amb el pretext que «la falta d’home no és un problema mèdic». A partir d’aquell moment, es van exigir «problemes de fertilitat» contrastat­s per tenir accés a la reproducci­ó assistida. Més endavant es van excloure també les parelles heterosexu­als que ja tinguessin un fill. I en cap cas es tracta dones més grans de 40 anys.

La limitació imposada per Mato va provocar que les dones solteres o homosexual­s es veiessin obligades a recórrer, si tenien recursos econòmics, als centres privats, on els tractament­s poden oscil·lar entre el 2.000 i els 50.000 euros en els casos més extrems. Per exemple, l’IVI, la clínica més important de reproducci­ó assistida, ha rebut un increment del 106% de consultes en el cas de dones soles i del 123% en parelles de lesbianes des que Sanitat va tancar l’aixeta a aquest perfil d’usuàries. I això que algunes comunitats, com Catalunya, Madrid i Andalusia, les han tornat a incloure a la cartera de serveis. També València, amb Montón com a consellera de Sanitat.

POLÍTICA DISCRIMINA­TÒRIA / En aquest context, la notícia ha sigut ben rebuda per les afectades. Rosa Maestro, autora de diversos llibres i impulsora de la web especialit­zada masola.org, considera que la intenció de Montón de recuperar aquest dret és una «bona notícia» que entra en la «política d’igualtat» que el Govern vol impulsar, ja que van ser els Pressupost­os i no la llei de reproducci­ó assistida els que van deixar fora els col·lectius afectats, una política que considera «discrimina­tòria». Maestro demana, a més, que l’Executiu faci campanyes informativ­es i posi el focus en la fertilitat femenina, ja que les dones a Espanya prenen cada vegada més tard la decisió de ser mares, i això implica més problemes per portar a terme els seus desitjos.

En qualsevol cas, Montón va demanar ahir «paciència». «Només fa uns dies, tant de bo tot fos tan ràpid com la nostra voluntat política», va subratllar. La ministra va explicar que recuperar la universali­tat del sistema a la Comunitat Valenciana va implicar «només 15 dies», mentre que es va trigar gairebe sis mesos a suprimir els copagament­s. «I al Govern central els terminis són més llargs», va matisar, i per això va demanar temps per estudiar la situació, amb el Ministeri d’Hisenda, i va eludir donar terminis.

Fonts del seu departamen­t apunten, de tota manera, que s’està estudiant que, igual que el PP va limitar la sanitat pública en un sol decret, el del 16/2012, el Govern reverteixi la situació d’una sol cop. Si no és possible, primer es tornarà la targeta sanitària als immigrants i després s’actuarà «pas a pas». ☰

 ??  ?? ►► Un tècnic agafa una mostra d’un banc públic de semen.
►► Un tècnic agafa una mostra d’un banc públic de semen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain