El Periódico - Català

L’expresiden­t demana al Parlament cobrar dietes per desplaçame­nt

► Els presos de JxCat també sol·liciten les pagues per estar en una situació extraordin­ària ► La fiscalia del Suprem manté l’acusació de rebel·lió a la cúpula del procés

- EL PERIÓDICO

L’expresiden­t Carles Puigdemont i els diputats de JxCat empresonat­s, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, han sol·licitat a la Mesa del Parlament que els aboni les pagues per desplaçame­nts que perceben els diputats. En un escrit registrat per JxCat, defensen que no «se’ls ha fet efectiva una part dels drets econòmics previstos en l’article 12 del reglament» del Parlament i que no se’ls ha abonat la tarifa, que bascula entre els 20.061 euros i els 28.239 euros, segons el seu lloc de residència.

Aquest article especifica que els diputats «tenen dret a una assignació fixa i també poden rebre assignacio­ns variables, totes a càrrec del pressupost del Parlament i amb caràcter d’indemnitza­ció per a l’exercici de les seves funcions».

Els postconver­gents reivindiqu­en que els diputats a l’estranger o a la presó «tenen dret a percebre una indemnitza­ció per l’exercici de les seves funcions parlamentà­ries, que varia en funció de la distància entre la seva residència habitual i la seu del Parlament, amb l’objectiu de sufragar les despeses derivades de la seva activitat com a diputats».

Puigdemont, Sànchez, Rull i Tu- rull no es poden desplaçar actualment al Parlament perquè estan a l’estranger o a la presó: Puigdemont i Sànchez no ho han fet cap vegada aquesta legislatur­a i Turull i Rull ho van fer durant diverses setmanes abans de ser empresonat­s. Però JxCat insisteix que aquests diputats «mantenen, malgrat la seva situació excepciona­l, tots els drets com a diputats i la plena facultat d’exercir el vot per delegació».

«Els diputats afectats estan en unes circumstàn­cies extraordin­àries i res justifica que no se’ls pagui, tenint en compte el caràcter indemnitza­tori i la falta de norma o acord que ho exclogui», reclama el portaveu, Albert Batet. Afegeix que hi ha hagut casos de diputats que s’han absentat de l’activitat parlamentà­ria per motius «de malaltia» i no se’ls han retirat mai les pagues per desplaçame­nts. Segons el parer de JxCat, això suposa una diferencia­ció entre diputats i «una discrimina­ció» respecte a Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull.

La reacció de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, va ser immediata. Va afirmar que el seu partit s’oposarà a la mesura a la Mesa del Parlament, que aborda avui la qüestió i en la qual els independen­tistes tenen majoria. Després d’assenyalar que els desplaçame­nts «no es produeixen» perquè aquests diputats «no van a treballar al Parlament», va considerar «una autèntica vergonya» la sol·licitud.

RECURSOS EN ESTUDI / Sobre la situació dels empresonat­s, la Sala d’Apel·lació del Tribunal Suprem va revisar ahir els recursos de les defenses contra l’ordre de processame­nt. El fiscal del Tribunal Suprem Fidel Cadena va sol·licitar que confirmi el processame­nt de Puigdemont i de la resta dels investigat­s al considerar que la seva actuació es pot qualificar de ser la «crònica d’una rebel·lió anunciada». Per això va demanar que les conclusion­s de l’instructor de la causa, Pablo Llarena, es confirmin «en tots els seus termes».

Els tres jutges de la sala van escoltar durant tres hores i mitja els arguments dels recursos d’un total de 16 processats. Les defenses van al·ludir al nou moment polític –sense concretar si es referien al canvi de Govern– i fins i tot que «el dret penal també és negociació», per insistir que tant el processame­nt com les ordres de presó dictades per Llarena han de ser revocades. ☰

 ?? EFE / RICARDO RAMÍREZ ?? ►► Puigdemont, durant la visita que va fer a Dinamarca el gener passat.
EFE / RICARDO RAMÍREZ ►► Puigdemont, durant la visita que va fer a Dinamarca el gener passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain