La Vanguardia (1ª edición)

Bons exemples de democràcia a seguir

-

Es parla molt de democràcia, però és obvi que no es practica gens al nostre país. Fixem-nos en veritables exemples d’aquest sistema de govern que en teoria és el millor si es practica correctame­nt.

Un: a Islàndia els bancs van contreure deutes amb Anglaterra i quan van caure en fallida i volien que el poble pagués la seva mala praxi, aquest s’hi va negar i no va afluixar. Els ciutadans, de manera democràtic­a, van salvar una situació que els duia a un empobrimen­t del que no en tenien culpa. Sona la situació i com s’ha resolt al nostre país?

Dos: a Finlàndia tenen els millors resultats escolars de tot Europa. Per accedir a ser un futur professor s’exigeix una nota de tall superior al 9 a més de vocació real i habilitats per exercir l’ensenyamen­t, ni més ni menys que la formació dels nois i noies que són el futur de tot país que vulgui assolir bons profession­als en tots els àmbits. Si com- parem el seu sistema amb el nostre n’hi ha per posar-se a plorar.

Tres: a Suïssa fa ben poc en un cantó (equivalent a les nostres autonomies) es va fer un referèndum perquè el poble jutgés si calia pagar a un banquer una gran quantitat de diners per causa de la seva jubilació. Els ciutadans van dir no i el senyor no va cobrar. Recordeu alguna resolució semblant a casa nostra? Segur que no. En un altre cantó, també es va debatre si calia organitzar uns Jocs Olímpics pel cost de dur-los a bon port. S’indicava el que costaria i el dèficit que podia comportar. Ara sí que cal recordar que la democràcia vol dir govern del poble i les nacions citades funcionen sense problemes greus. Llavors, nosaltres què tenim, democràcia o plutocràci­a? Cadascú pot pensar la resposta lògica davant tot el que està passant.

ÀNGELA FERRER I MATÓ

Girona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain