La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 8288

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Creus metonímiqu­es. Us bellugàreu. 2 En la filosofia kantiana, realitats intel·ligibles en elles mateixes, però incognosci­bles per l’ésser humà.. Bastint estructure­s. 3 Cent, cinc-cents, mil. Remenes els records (que no pas els rècords) d’un entrenador del Madrid inoblidabl­e. Deixar-ne implica no caure en l’oblit. 4 Que té una inclinació desmesurad­a al plaer carnal. Et fatigues. Han perdut la porteria de rugbi. 5 Èster de l’àcid oleic. Destacable­s. 6 Est. Ho embellim amb idees de Sanchis Guarner. Greix propi dels que són sagitari.

7 Gat mallorquí que ha passat a la història de la literatura catalana. Entretingu­da. Hàbil a l’hora d’empassar-se les rialles. 8 Inaudit, també. Poc animosa, capcota. Iode.

9 Cub foradat pel mig. Transpiris davant d’un cafè amb nata. Barrina grossa quasi tribal. 10 Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu. Hi posen agafadors en presència d’en Hansen. Funciona! 11 Gabriel Encamp Iniesta. L’arbre que s’ha empassat el tauró. Reposaven a la romana. 12 Pal de bandera a la subhasta. Ho apunta al pentagrama. Jornada. 13 Res no és prou vibrant. En un cert sentit, rovelli. Fent fora de casa els ancians. 14 Amunt, també. Que creixen a la superfície mateix de la terra.

VERTICALS 1 Ho adjuntem al final de la memòria del clown. Defecaré, amb perdó. 2 Concreció de poc volum. Que es poden sentir. Nitrogen.

3 Facin el seu camí tot mostrant una certa ostentació de riqueses (i bon ritme). Et miris de lluny els fitipaldis. 4 Nou-cents noranta-nou. Aquesta de seguida s’esvera i té atacs d’entusiasme. Madur, però sense cap ni peus. 5 Hebrea certament llegendàri­a. Palmereta. Fumis sense deixa rastre. 6 Començo a tenir nocions d’alguna cosa. Rosegui com un ratolí la llista d’alumnes. Úrsula Arnalot Xaus. 7 Partida de mus molt agitada. Ester Navarro Miquel. Que té la pell plena de lesions papulars.

8 Ens cal per respirar. Ens hi submergíem en plena vida onírica. Davant S ha portat molts problemes a Iñaki Urdangarín. El primer de tots. 9 Gall escuat. Peixos semblants a l’anguila, d’ulls petits i boca minúscula, que tenen nom de gintònic. Comencem a tabular-ho. 10 Esgarrapen com bèsties. Obria les finestres per ventilar l’habitació. 11 Radiades. Teixit que gairebé sembla xinès. Dies sense cap ni peus. 12 La Montse. Nom donat a Anglaterra a la persona que tornava amb grans riqueses de les colònies. En un cert sentit, l’element radioactiu per antonomàsi­a. 13 Empenyori. Faci algú veí d’un poble.

14 Estri. Desplaçats.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain