La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho faig amb la pilota o d’oïda. Els esclaus més pilotes. Comencem a plorar.

2 El primer de tots. Cloure. Que hi toca, potser perquè la seva vàlua és inqüestion­able.

3 Peix de cos fusiforme o aplanat. Dorm com el bestiar, a l’hora del sol. 4 Trama matar l’as. Esberla la fusta, és clar que sí. N. 5 Facin surar als llacs d’en Tarzan. Selvàtic. Res no és. 6 Ribes gens romàntique­s. Rosegui. Vent del sud. 7 Començo a espiar porcs. Garbells grossos que serveixen per a porgar el gra. Amos que no ajunten els llavis.

8 Al bell mig del cul. El terme botànic que quasi és misògin. Gossos al caire del cansament.

9 Enganyeu. Arribar-hi gràcies a la longitud de la corda. 10 Si no camina, fa caminar. Posats en segon terme. Preposició dependent. 11 Al bell mig del sisme. Fereixi algú a la manera de Job. Del dret és palmereta i del revés, faci com na Diana.

12 Deixat per mort. Sortirà. Al bell mig del cel. 13 Regals de- licats típics de Hèlsinki. Fan la feina de sant Martí. 14 Antiguitat­s vitals. Eleva la bandera perquè tothom la vegi. El punxó més odiat pels pollastres.

VERTICALS 1 Picareu a la porta. Aixeca les potes del davant, com un cavall encabritat.

2 Ens cal per respirar. Metalls que gairebé ens poden deixar ebris. Facin un mos amb una certa voluntat experiment­al.

3 Tranquil·litzo. Principi de piromania. No s’esmuny ben bé, però la vaca no l’esquiva.

4 La bèstia de ploma que més incita a la rima. Fer sortir l’arciris. Dies sense albada. 5 Cobra massa per mesurar-te la barca. Clients de radiofonis­ta. 6 L’ocell reial d’Egipte. Apèndix que alguns insectes duen sota l’ala. Crit d’alerta. 7 Sempre sona per damunt del sol. Escantoni a la manera egipcíaca. L’antic habitant d’una ciutat que aplegava les sisenes lletres de l’alfabet.

8 Els exàmens més temuts. Enverinà. Sofre. 9 En un tres i no res. Cartografi­ar. Davallis.

10 Ressò que tendeix a la verdor ambiental. Riscle. El pecat capital dels irascibles. 11 Ronyós. Individu d’un poble que parla una variant oriental del neoarameu que inspira el reconeixem­ent de veu per l’phone.

12 Fent sortir la part tendre dels vegetals. Llar. 13 Digerir. La casa més cobejada pels polítics argentins. El mallorquí.

14 Pispes. Que no fa gaire.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain