La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 8889

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Males jugades que ens han fet i no oblidem. Sortejant. 2 Agites el pot de desodorant Axe. Avançar els quadrúpede­s movent alhora les potes de la mateixa banda. Se’n va d’aquest món. 3 Torni a portar el cas als jutjats. M’aplico líquids a la cara després d’afaitar-me-la. 4 Dipòsit d’aigua de ciclista. L’arma blanca més kantiana. Víctima de sant Jordi. 5 Resums explanator­is d’un text. Requereix un cert esforç arribar a tocar de l’aigua. 6 El pronom feble més orientalit­zant. Has perdut una porteria de futbol. Pell lluent. Sol precedir totes les condicions. 7 Lluís Domínguez Llorens. Sobreabund­àncies. Centúria. 8 Aixes que fan servir els esclopers. L’acció de ficar el nas per saber quin flaire fa.

9 As. Bòvid americà que ara ja només sobreviu als zoològics i a les reserves. Abans d’abans. Demanar cafè sense ajuntar els llavis. 10 Família estesa a l’escocesa. Li ve al cap. Preguin.

11 Els instrument­s de corda que més italians recorden amb nostàlgia. Navegarà d’una determinad­a manera. U ajaçada.

12 Principi absolutori. Embruti. Ajuntarà. 13 M. Lliça amb malles curtes que es fa servir a la indústria tèxtil. El palíndrom més estrany. 14 T’afegeixis a un grup de sardaniste­s. Noia que té nom de peix inquietant.

VERTICALS 1 Serveix per destriar el gra de la palla. Diu a crits el nom dels seus ídols. 2 Que se’n surt. Llengua del grup amazic, també dit numidi, que es parlava antigament a Líbia. 3 Fugida massiva. Tastar els líquids que t’ofereixen a la taverna. L’article ponentí. 4 El primer de tot. Fita de límit o separació de terrenys. Oriental del país més gran d’Orient. A les portes de Bratislava. 5 Al final, jugar. Marit. Corral de porcs. 6 Reietons àrabs. L’alaba. La roba més fina de la llibertat. 7 Sense ballar. Eines que feien servir els últims mestres en l’art de fer barques. Filtris. 8 Teulat. Que conté or.

9 Arma blanca. Ferros que cremen. Emirat tranquil. 10 Circ sense porta. Banyes. El prefix que precedeix els vehicles.

11 Fluor. Aquestes tenen molts seguidors. Forn escapçat. Res no és. 12 Enamoramen­ts. Sucrer.

13 Arribats al món per cesària. En cap cas ni en cap moment. A la vora de Kurosawa. 14 Vers compost de troqueus. L’adverbi de temps més frontal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain