La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 8975

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cap sensible de penis. Arranjat. 2 Disminueix­i preus. Embolico. 3 Principi d’ignició. Pere Ferrer Estrems. De l’ós més assertiu. Mor per asfíxia. 4 Cordills, amb punt volat inclòs. S’ho miren perquè gairebé el mullen.

5 Europeu de l’Est que remeten al moixó. Aquesta acostuma a mirar de biaix. 6 Dimiteix el cap de govern d’Oslo. Ilis, també. Nadó amb anòxia. 7 Relatiu a la llenca de terra que transforma la terra illenca en terra peninsular. Peça de fusta llarga i robusta, de dimensions va- riables, però que excedeix la llargària del cos humà. Al bell mig del cel. 8 Marca de ressons aragonesos. Compost. Cues d’ànecs. 9 A les portes de Badalona. La nació europea que l’any 1915 va patir un genocidi poc divulgat. Al nord d’Itàlia.

10 De la regió francesa d’on provenia el rei Amadeu. Explicava els detalls que ens ajuden a la comprensió. 11 La primera pomaaddict­a. Torno sense oxigen. Capdavante­rs.

12 La preposició d’origen. Plata. Aquestes són matricials. 13 En un cert sentit, membre regular. Aques- ta palmípeda és la reina de l’estany.

14 Consagrats. Diabòlic.

VERTICALS 1 Les plantes d’on s’obté l’haixix. Us capfiqueu en una idea fixa i no pareu de rumiar-hi. 2 Dictis lleis. L’infern. 3 L’absolució no resol res. Clavava uns cops terribles a la tortuga. Plata que decapita el mag. 4 Nimfa que, segons els grecollati­ns, habitava els boscos. Causo desperfect­es. Indoeurope­u com en Vatanen. 5 Vessem per tots costats. Mocador tallat en forma triangular.

6 Mol·lusc que una coneguda petroliera ha pres d’emblema. Dit de la fulla llarga i estreta amb els marges quasi paral·lels. Fem un mos anaeròbic.

7 El patidor el porta sempre al cor. Posin els pèls de punta. Lliga a l’antiga usança. 8 Res no és. Ho empreu quan ho heu de menester. Familiar que patia gana. Tones que no vocalitzen. 9 Carrer barat. Lloc cobert de branques, de fulles o d’una altra cosa que permeti el pas de l’aire, destinat a resguardar del sol les plantes que hom hi posa. As. 10 Esfondri. Que té una forma semblant a l’instrument emblemàtic de l’emperador Neró.

11 L’insecte més apreciat pels amants de la carn. Proteïna que pertany al grup de les prolamines i que es troba al gluten dels cereals. 12 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. La roba més fina de Badalona voleia sobre el mar. Entortolli­gant cabells per endreçar-los. 13 Acceptada al club. Faci cantelluda una fusta.

14 Repeticion­s poètiques que usen els cantants. En un cert sentit, vas de metall proveït d’un mànec que serveix per a escudellar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain