La Vanguardia (1ª edición)

Fonètica excloent

-

En els exàmens de selectivit­at d’aquest anys hi ha hagut unes quantes incidèncie­s que sembla que no siguen massa importants perquè els mitjans de comunicaci­ó no n’han fet tant de ressò. Així, l’enunciat de fonètica de l’exercici de llengua catalana i literatura ha estat força desafortun­at per als parlants de la variant nord-occidental, ja que els alumnes d’aquesta zona s’han tornat micos buscant sons palatals fricatius sonors –tot i que algun se’n troba, però no pas els que indica el solucionar­i– a l’embarbussa­ment tan popular “Setze jutges d’un jutjat mengen fetge d’un penjat. Si el penjat es despengés, menjaria els setze fetges dels setze jutges que l’han jutjat”. Se sap que aquest so només es pronuncia entre vocals en determinad­es zones del domini lingüístic.

Cal ser conscient de totes les varietats que constituei­xen una llengua i, sobretot, els que redacten els exàmens d’aquesta matèria són els que han de tindre més consciènci­a d’aquests aspectes. Esperem que rectifique­n aquest error que deixa desconcert­ats molts parlants de la zona més occidental del català. Des del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre reivindiqu­em sons fonètics, formes lèxiques i formes verbals, entre molts altres aspectes lingüístic­s, propis de la zona i totalment acceptats i normatius.

CARME CRUELLES ROSALES

Sant Carles de la Ràpita

la ciudadanía, y, en particular, del colectivo de gays, lesbianas y transexual­es. Los colectivos LGTB no podrán olvidarlo fácilmente. Muchas personas de varias edades y condición social pasaron por la Casa de la Villa de Madrid para despedirle en su capilla ardiente.

Recuerdo imágenes televisiva­s de hace pocos días acompañand­o a amigos y compañeros de partido en la última campaña electoral. Estuvo hasta el final regalán- donos, de forma espontánea, su amplia sonrisa y demostrand­o que, sabiendo que la muerte le rondaba cerca, la iba a recibir con la rabia de no poder desasirse de ella con tan sólo 54 años y con la entera e incólume dignidad de no dramatizar su conocido fin.

Pedro era vitalista, leal a sus amigos, con un gran corazón generoso sin recovecos. Su largo recorrido como persona comprometi­da política y moralmente con los colectivos preteridos injusta-

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain