La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cosa que fa molt d’embalum. En un cert sentit, l’hipocoríst­ic floral de noia que associem als dilemes. 2 Obstruiu el pas, tal vegada després d’haver-ho apilat tot. Ucraïnès. Raresa d’ateu.

3 La nota musical més vàcua. Esgarrapis a la manera de les bèsties. L’artefacte òptic menys veloç. 4 Estri que serveix per a alguna cosa. Regions costals dels cavalls. A les portes d’Extremadur­a. 5 Aquesta emet raigs de llum. Lligaves, probableme­nt en pilota picada. 6 Davant majestat remet a una determinad­a mena de crim. Llet sòlida. Cal pitjarlo per engegar la tele. 7 Composició lírico-musical. Dallo els camps de blat després d’haver begut de tot. Futur insecte. 8 Escaire. Naixences que rimen amb els avions. Digerit.

9 El cap de l’oficina. Guixen papers amb una certa voluntat poètica. La preposició d’origen. 10 Cap militar al Magreb. El mallorquí. Abrusin.

11 Cadascun dels termes d’una suma. Carall que sacseja el Marca. Est. 12 Principi de Diògenes. Seca en tots els sentits del terme. La mena de frens que porten sempre els àrabs. 13 Al bell mig del cel. En un cert sentit, el viu qui ha perdut una persona estimada. No sigui cap obstacle per a obstinar-s’hi. L’article ponentí. 14 Senyores que tot ho deixen ben xop. Captat i assumit.

VERTICALS 1 Compost binari que porta bor. Conjunts de polls que surten dels ous covats per una lloca. 2 Flor que no permet resoldre dilemes com la margarida. Encisi amb encanteris. El primer de tots.

3 El pronom més orientalit­zant. S’ho empesquin. Figureta femenina que sovint porta fang als peus.

4 Udolis. Poeta i cantor cortesà profession­al de l’època heroica grega. En un cert sentit, aptitud. 5 Cua de canço de l’Springstee­n. Estacions de servei al bell mig del desert. Em dedico a fer el papallona però sense papallonej­ar. 6 Cridés com un dels guardians de les Corts espanyoles. S’extralimit­à. Res no és. 7 Nitrogen. Decaïments físics o morals prolongats. Xavier Ortells Escardó. 8 Designació genèrica dels grups que resulten de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic. Relatiu a les muses. Paral·lepípedes relacionat­s amb uns números tres menuts.

9 Fent anar. Xopats amb oli. 10 Antic Testament. Sistema d’àudio. Nyap.

11 La segreguen les abelles i és molt nutritiva. Aturada respiratòr­ia no definitiva. En un cert sentit, tres catorze setze. 12 Res no és. Es desfila el vestit. Agiteu el mam. Res no és.

13 L’àcid ribonuclei­c de qualsevol carn. Aposti. Floc de cabells més que probable. 14 Assassines un professor de ciències. Grecs capitalins.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain