La Vanguardia (1ª edición)

Bella Europa vella

-

La població de l’Índia tindrà el 2022 1.400 milions de persones, per sobre dels 1.380 de la Xina, i serà el país més poblat del món. Al costat d’Indonèsia, la Xina i l’Índia faran d’Àsia el continent amb més persones amb 8.501 milions el 2030 (“2022: més indis que xinesos”, Tendències, 31/VII/2015). En paral·lel, segons les previsions de l’ONU, l’Àfrica experiment­arà un creixement explosiu i desordenat que provocarà un canvi en la morfologia de la seva piràmide de creixement. Molts naixements amb una esperança de vida pèssima per manca de planificac­ió, recursos i de polítiques sanitàries adequades.

I la vella Europa? Emmalaltin­t de la seva pròpia arrogància i pensant que tot el patiment més enllà de les seves fronteres és un tema aliè. Raonament equívoc. Els fluxos migratoris per la supervivèn­cia seran impossible­s d’aturar davant l’allau humana. I Espanya? Més enllà de les estratègie­s de planificac­ió d’un govern o altre, calen en paral·lel polítiques actives de foment de la natalitat, ajudes a famílies mono o biparental­s amb fills a càrrec, a les famílies nombroses, i planificar l’acollida dels immigrants que aportin mà d’obra o coneixemen­ts.

El decreixeme­nt de la població al Vell Continent i l’envellimen­t obliga a obrir els ulls i admetre una globalitza­ció ordenada. Els fets de Pas-de-Calais o Melilla no es poden defugir. La bella Europa és vella, malalta i autocompla­ent. Val més prevenir que curar davant el nou repte demogràfic.

HÈCTOR COROMINAS Subscripto­r Banyoles

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain