La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9085

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Metalls que recorden una teulada felina. Comandant militar molt influent en la imatge dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. 2 Est. Digui la seva. Establimen­t que lloga habitacion­s. Acaba com comença.

3 El llot que deixa una riuada quan es retira dels camps enfangats. Arribats al món per cesària. 4 En Capone. Sifilític obsedit amb el lo neutre. Xop de nervis. 5 Part d’un ormeig de pesca on van enganxats els suros. Perdré el temps. Raresa d’ateu. 6 Guarneix de roba que cau formant plecs. Y. Albat en absència del campió. 7 L’Edèn no llecs en la matèria només sabem trobar al ciment. 13 Companys dels uts. Niciesa, bestiesa, rucada. Tem haver perdut la fe. 14 Radical univalent del metà. Bunyol dels que no es mengen. Estimi una Associació de Municipis.

VERTICALS 1 Neerlandès d’una regió dels Països Baixos que té la versió renovada sota Austràlia. Tanquem la festa de na Chloe. 2 Al mig del cel. Greixosa. L’hidrocarbu­r que els francesos consideren més estival. 3 Napa sense segones. Bicicletes per a parelles ben avingudes. La part inferior del bust. 4 Gegant que, quan esdevé miop, gasta monocle. Esgarrapar bestialmen­t. Iode. 5 Toc gens brusc. Rabí degollat. Signe matemàtic en consonànci­a als ideals revolucion­aris dels francesos. 6 Exacte. Feligresse­s d’uns cristians de ritu bizantí que s’escampen per Polònia, Galítsia, Eslovàquia, Hongria i Bohèmia. 7 Mulla perquè no mira. El deixava per mort. Ho feren servir a l’americana. 8 Crit d’alerta. Llenques que impedeixen que hi hagi més illenques. Blasme adreçat a un inferior, encara que no sigui d’Arenys.

Respirar fort en la fase rem. Mig morta. Sala sense líquida. 10 Al final t’ho edito. Nom aplicat a les prolongaci­ons del tal?lus de les algues que serveixen per a fixar-les al substrat. Districte postal. 11 La preposició de les mancances. L’article que et retalla el pèl. Població mallorquin­a que remet al món precolombí. 12 Còpula de ferreter. Guardoni. As. 13 Acaba com comença. El distreu, n’altera la quietud. Encoratgem. 14 Fatigat. Augmenti la intensitat. admet repeticion­s ni rutines de cap mena. Crit salvatge del nadó. Procura amb gran interès que un inferior 9 compleixi els seus deures. 8 Tireu la canya i pesqueu. Preparo el terreny per a petits conreus. Est. 9 Carrer barat. Piqui a la porta. Tòrax que no manté el bon to. 10 Pintaves amb color uniforme una superfície llisa. Adequat. 11 A les portes de Llívia. Perdre glòbuls vermells. Al voltant o aproximada­ment. 12 En Noè quan perdia el cap. Corrues. Compost aromàtic emprat com a dissolvent i en la fabricació de resines que els

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain