La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ensopits i al caire de la depressió. La roda de la fortuna. 2 En Joan quan perdia el cap. Arbrets de les verbenàcie­s. Bru fosc, fill de pare blanc i mare negra o viceversa. 3 Buidaré els narius per la via més directa. Torna a posar al foc. 4 Encisarà algú amb bruixeria a les coves mallorquin­es d’Artà. Pot ser un home molt treballado­r o financer. 5 Saludable. Gat caçador de dieta regular. Rococò i anaeròbic.

6 Campament de beduïns al qual acudeix cada dia l’Eduard. Ins- trument de percussió que consisteix en una placa metàl·lica doblegada amb forma de ferradura. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Hi seuen, enyorats, els financers quan es jubilen. Ho omplí a pressió. Han perdut una porteria de rugbi. 8 Res no és. El peix que remet al circ. Subornada a còpia de pa amb tomàquet.

9 Principi d’urticària. Enderroc, també. Úrsula Roé Hammond.

10 Roba marinera. Els transports més veloços a l’hora d’unir ciutats. Associació d’estudiants eremítics. 11 Mig emirat és seu, i l’altre meitat de la Montserrat. Deduí, també. Posi a recer del sol. 12 Promesa feta amb la màxima solemnitat, davant testimonis. Pupil·la que canta. Nou romans sols. 13 Remenarà els dry martinis. Atzavara. 14 Una mica fotut. Conjunt de dos prismes enganxats formant un cub.

VERTICALS 1 Ho enxampes. Mostrar-se ensutzat. 2 Argumentad­a. Parlo entre dents tot queixós per travessar la Muga. 3 Localitat mallorquin­a precolombi­na. Nunci sense cap ni peus. Poètic.

4 Sofre. Ornament que penja dels lòbuls. Comença a ataconar la pipa. 5 L’steak més cru. La nota musical més vàcua. Pot ser mitjana, de pedra o d’or. 6 Qualsevol sal o èster de l’àcid oleic. Convertir en prat. 7 Vibració audible. Rosegareu les costelles fins que no hi quedi adherit ni un gram de carn. L’absolució no resol res.

8 Cranial. Preguin. Iode. 9 Garses que perden gas. Netegi la pell del gos. Comença a imperar. 10 El primer de tots. Estima, prea, a l’antiga. Tocar una peça de música. 11 Brot evangèlic. Cerimònia. El cap que s’agita pel mes de maig. 12 Cadascuna de les dues ales anteriors dels coleòpters endurides per la quitina i que no serveixen per a volar. Musulmà de primera instància. A vosaltres.

13 Que envigoreix mentalment. Enganxàvem. 14 Llengua xilena també coneguda amb el nom de maputxe. Sortira.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain