La Vanguardia (1ª edición)

Un sol poble

-

A Catalunya tenim una gran diversitat de parles, religions i sentiments de pertinença, i, tanmateix, som un sol poble. Després del 27-S ho hem de continuar sent, sense cap trencament interior del país o amb les gents d’Espanya, tot preservant els sentiments més íntims de cadascun de nosaltres. Això no és sinó un desig, un desig que només serà possible amb generosita­t per part de tothom, de Catalunya i d’Espanya.

Una majoria d’escons independen­tistes, però no de vots, ens hauria de portar a un pacte que ens conduís a un Estat confederal. Si a més hi hagués una majoria de vots, el pacte ens portaria a una confederac­ió de dos estats sobirans, amb una solidarita­t justa, la cooficiali­tat de les dues llengües i la doble nacionalit­at. En qualsevol dels dos casos el poble català seria consultat en un referèndum vinculant, després de fer els canvis constituci­onals previs.

Tot el procés seria totalment legal i a Catalunya, més que mai un sol poble, tothom acceptaria el resultat final. La vida continuari­a com ara, però un xic millor. Les relacions amb Espanya serien cordials i la pertinença a Europa es mantindria. S’hauria preservat el principi democràtic i el respecte a les lleis, amb cessions mútues per acostar-nos a l’altre. Una utopia? Potser sí, però la generosita­t pot fer possible allò que sense ella semblaria impossible.

A. MUSSONS REQUESENS

Quart

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain