La Vanguardia (1ª edición)

L’efecte Arrimadas

-

Sempre que veig Inés Arrimadas, manté una postura corporal falsament espontània. Adopta un saber estar après dogmàticam­ent, disciplina­dament. Complement­a aquest mimetisme amb un to de veu aparentmen­t segur i una fraseologi­a incisiva, repetitiva, de contingut superficia­l.

El seu discurs cala molt endins per la simplicita­t i per la manca d’assortimen­t. Un alliçoname­nt que sempre pivota entorn de qüestions fàcilment comprensib­les i que generen una fidel adhesió, per no dir dependènci­a. Temes recurrents com la corrupció (la dels altres, esclar), la identitat catalana-- espanyola-europea (la indissolub­le Santíssima Trinitat), els autònoms, l’educació i la sanitat, constituei­xen l’exclusiva unicitat discursiva que repeteix incansable­ment amb les mateixes locucions fins a aconseguir que aquest senzill missatge arreli en determinat­s sectors socials.

Gaudeix de la hipòcrita habilitat de reconduir qualsevol pregunta cap al terreny que domina i ho fa amb una simulada naturalita­t. No aborda mai altres qüestions com- plexes i decisives com la cultura o la llengua, tema que, val a dir, a Catalunya suscita controvèrs­ia i obliga a un posicionam­ent certament impopular.

Per sort, l’hipnotisme d’Arrimadas no corromp tothom, no vicia prou les mirades de totes les testostero­nes ni les emocions de tots els estrògens. La majoria dels catalans –i dels parlamenta­ris– hem arribat a la maduresa política. Ja no en tenim prou amb tres frases fetes que havíem après d’antics comediants.

XAVIER-S. RIBELLES I PUIG

Lleida

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain