La Vanguardia (1ª edición)

Henning Mankell

-

Henning Mankell acaba de morir als 67 anys a causa d’un càncer. Em queda ara el seu últim llibre per llegir, Arenes movedisses, i tota una obra literària per rellegir. Érem molts els qui esperàvem cadascun dels seus nous llibres. Molts de nosaltres ens hi sentíem identifica­ts en més d’un aspecte.

A banda de ser un escriptor reconegut, destacava pel seu vessant humanitari. Vivia entre Suècia i Sud-àfrica. D’aquest últim país li preocupava i lluitava contra la pobresa econòmica i cultural. De les pàgines dels seus llibres es desprèn l’afany d’entendre els diferents caràcters humans i culturals.

Vaig saber, com molts, d’aquest seu humanisme compromès quan es va informar que viatjava amb un dels vaixells que formaven part de la Flota de la Llibertat que portava ajuda humanitàri­a a Gaza l’any 2010. Les tropes israeliane­s van atacar els sis vaixells. Hi van morir una desena de les 750 persones que viatjaven per poder fer arribar materials de construcci­ó i medecines. En aquesta flota, a més a més de Mankell i la seva dona, també hi anava la Nobel de la Pau Mairead Corrigan-Maguire i alguns parlamenta­ris europeus. Israel va justificar l’atac dient que els activistes tenien armes. L’escriptor va dir que l’única que hi havia al seu vaixell era la seva maquineta d’afaitar.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ

Torroella de Montgrí

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain