La Vanguardia (1ª edición)

El paper de Volkswagen

-

Fa temps vaig entrar en un concession­ari Volkswagen amb la decisió presa de comprar un model concret de la seva marca. Volia anar de pressa, ja que necessitav­a el vehicle urgentment. El comer-

cial que em va atendre, suposo que adoctrinat per algun curs de formació interna, em va dir: “Però vostè ja sap el que demana? Si vostè desitja aquest model, s’haurà d’esperar nou mesos”. Les estratègie­s de màrqueting arribaven aleshores fins i tot a demorar el temps d’entrega fent que si el client s’havia d’esperar, es valorés encara més la marca. Amb el cap cot vaig sortir del concession­ari.

Les empreses automobilí­stiques sempre ens han venut que filen molt prim en tots els seus departamen­ts (qualitat, tècnica, servei, investigac­ió, medi ambient), però Volkswagen, aquesta vegada amb la seva demostraci­ó de picaresca informàtic­a, l’ha feta grossa. El que més sorprèn no és que aquest engany hagi vingut de la cultura alemanya (és tradiciona­l pensar que això sigui més llatí), sinó que quan un fa trampes, és normal que tingui una excusa per sortir-se’n en cas que l’enxampin, cosa impossible amb el rastre que deixa un sofisticat programa informàtic.

Volkswagen ha passat de filar prim a fer un paper d’estrassa. Potser si ara entrés en aquell concession­ari, el venedor em preguntari­a: Li embolico o se’l vol endur posat?

XAVIER ARTISÓ I AGUADO Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain