La Vanguardia (1ª edición)

Societat fracturada?

-

Arran de les interpreta­cions sobre els resultats de les passades eleccions al Parlament català, i de l’anàlisi plebiscità­ria, negada en un principi pels mateixos que ara esbiaixen interessad­ament els resultats en incloure Catalunya Sí que es Pot en el grup del no, estem sentint amb més força que mai que la societat catalana està fracturada, que la seva convivènci­a està en seriós perill i que les deu plagues d’Egipte estan per caure. Una tragèdia, escoltin.

Aquest país va començar a segmentar-se amb l’arribada de la democràcia, quan tothom va poder dir-hi la seva: esquerres, dretes, catòlics, laics, anarquiste­s, feministes, nacionalis­tes... Això que les eleccions permetessi­n manifestar les inclinacio­ns polítiques de la ciutadania i constatess­in la seva diversitat ideològica no podia acabar bé.

Jo mateix no entenc com encara m’agrada saludar el senyor Jo- sé Luis, l’home més elegant del barri, que passeja el seu gosset amb una cinta amb els colors de la bandera espanyola; com és que no li giro la cara amb menyspreu com a independen­tista que sóc? Tampoc no sé com encara esmorzo al bar d’en Li –simpàtic xinès que em saluda en català– en lloc de netejar el meu barri d’immigrants! Oi, senyor Albiol? Si no he vist cap discussió política al meu barri ni conec cap família trencada pel debat sobiranist­a és perquè la Generalita­t i TV3 ho amaguen, segur. I els nens de l’esplai del meu barri? Un grapat de races fastigosam­ent barrejades jugant tots plegats ignorant les seves diferèncie­s. Quina decadència!

Però el paradigma d’aquesta fractura social que pateix Catalunya és l’existència dels que són del Barça i els de l’Espanyol! No sé com aquest país aguanta tantes divisions!

RAMON GAUSACHS CALVET

L’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain