La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Ho aconseguim. Joveneta. 2 British Airways. Rulot. Reforç sense cap ni peus, a menys que parlem de magistrats espartans. 3 Dipositeu la papereta a l’urna. S’ho mirarà. Al bell mig del cel. 4 Còpula. Navegarà per entre l’oceanograf­ia del tedi. Ajuntaven. 5 Galta del cul que les granotes tenen molt saboroses. Barri al voltant del centre urbà. Tingui mandra de vocalitzar. 6 Proa camuflada. Que presenten adherèncie­s íntimes, de naixement. Gos alfabètic. 7 Protegeixo el rei a cal Sigfre- di. Descriu les maneres abruptes. 8 Camps de naps sovintejat­s per golfistes. Aquesta és indígena. 9 Marro que pot ser de pescadors. Cove destapat, tal vegada perquè no hi cap el peix. Guany obtingut sobre l’alt preu que assoleixen sovint certs béns sotmesos a imprevisib­les fluctuacio­ns. 10 Aquesta carn no és pas de gos. La fada més maternal. Núria Nomdedéu Monedero. 11 Est. Les línies que uneixen les ciutats amb més rapidesa. La de Janeiro és la més famosa del món. A les portes de Bratislava. 12 Ciutat gran. El comerciant sempre li dóna la raó. Armadura verda. 13 Triftong de la tercera edat. Els Beatles sense vocalistes. Composició poètica de caire amorós. 14 Cobreixo una edificació. Renillant a les portes del pub Arnie.

VERTICALS 1 Defugiré les raons més directes. Valoris. 2 Davant bab fa un gran arbre. Cançó palindròmi­ca que fa adormir els infants. En Kant la volia ben pura. 3 Creu. Faràs sonar un instrument. Advertimen­t de profundita­ts oceàniques insondable­s.

4 Porga el gra a l’era. Abundoses, fèrtils. Comença a triangular. 5 La marededéu d’estiu que ens pot deixar glaçats. Sotmetre’s a les ordres que provenen d’Orient. Comença a bromejar. 6 Mim decapitat. Mal d’estómac provocat per l’Ada nabokovian­a. Llegeixo en veu alta amb la voluntat que tothom s’ho apunti. 7 Bellugaran. Peix dels perciforme­s. 8 Rentar segons on. Mata-segelli el passaport. Acaba com comença.

9 El xacal foragita l’as. Congreguen muntanyete­s de sorra com si fóssim al desert. Ho agitem de soca-rel, sobretot la rel. 10 As. Alzinar. Renillin.

11 Fusta d’hivern. La roba més fina dels cucs. Y. 12 Substància emprada com a adob del cutis, especialme­nt de la cara, per a embellir-la. Hi poso la rúbrica. Dia sense albada. 13 Callo quan potser no cal. Els col·loquin dins de la llodriguer­a. Agència Catalana de Notícies. 14 Sermoneja la població sobre les virtuts del peix blau. Submergit en les tenebres.

 ??  ?? Núm 9162
Núm 9162

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain