La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Números d’una rifa. Company lineal de l’escaire. 2 Devastació pròpia dels deserts. Petites porcions d’aliment que es prenien de bon matí els dies de dejuni eclesiàsti­c. 3 Universita­t de poble lliure. Alterada la quietud. Puc perdre el cap. 4 Salze. Conjunt de brancons que dóna nom a una cadena d’hotels. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 La part davantera dels avions. Rèptil que Ava Gardner va conèixer de nit. Fer-ho servir. 6 Estil artístic que presumeix de reproduir allò que veu sense posar-hi més pa que formatge. Varietat de flautí de sonoritat molt aguda. 7 Comença a espiar pel forat del pany i hi veu un porc. Beguts. Naps escapçats. 8 El primer de tots. Conjunt d’objectes sense triar. Falç d’ací d’allà. 9 Relatiu als estanys. Pati interior envoltat de pòrtics. 10 Rescatà un captiu mitjançant l’onerós mètode de pagar el rescat. Estimada. Cotxe zeta bolcat pels manifestan­ts. 11 Home sense barret. Trona elevada que hi ha als extrems del presbiteri d’algunes esglésies. Unitats de superfície que deixen un gust de boca amarg.

12 Arbust molt additiu. Lavativa. Així comencen totes les durícies.

13 Cor anaeròbic. Fatigada. Comença que se salva però al final res no funciona. 14 Ruixà amb aigua beneita. Parles específiqu­es que comparteix­en alguns grups socials o els gremis.

VERTICALS 1

Provocareu. La busquen els xuts amb efecte. 2 Esgarrapav­es. Maquis. 3 Franel·la de cotó, teixida amb ordit prim i trama gruixuda. Ho convertim tot en un prat perquè s’hi arrebossi Agatha Ruiz. A les portes de Portugal. 4 Aptitud capgirada. Semblant a un lliri. Punt directe al joc del tennis. 5 Faci net. Camp ple de sumacs. 6 Passo el dia sense alimentar-me. Ho féssim servir. ONG desorganit­zada. 7 Acostat per darrere a tocar. Petonegi. 8 Centúria. El qui cobrava les multes o els bans. Ho argumenta. 9 Ho estudia minuciosam­ent. S’ho empesqui. Seda escapçada. 10 Una badia a l’entrada. Capsa oberta de la qual surt un gos. Buidar ampolles de rom com un bon capità. 11 Traslladà d’una llengua a una altra. Tan poc religiosa com la primera gossa astronàuti­ca. Gros i bru.

12 La part davantera de l’avió. Transforma­r un camí de terra en una carretera. Vibració audible. 13 Buida ampolles. Esgarrapar l’instrument de Harpo Marx. Antiguitat vital.

14 Marcares la base de les estatuetes dels premis cinematogr­àfics. Insubstanc­ial com algunes tertúlies de política.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain