La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Obres els llums i l’ensumes. Queratocon­juntivitis.

2 Xot agitat. Ouaire menys u o ventada. Que no deixa veure res, com un capó obert davant del parabrisa.

3 As. Facin avançar les cnaoes. Forn continu de coure rajoles. 4 Tunes escapçades. Miserable. Lítote expressada tot negant la capacitat de vocalitzar. 5 Aprenent de capellà, que ja és a prop de l’ordenació. Ocultada. Còpula. 6 Dea decapitada. L’oceà més septentrio­nal. No el deixa pas anar. 7 Remena el dit. Nimfes de les aigües. La nota musical més vàcua.

8 Serreig. Lluminós. 9 Extraverti­t. Pagarés signats. 10 As. Havà italianitz­ant. Arribi al món.

11 Cranc escuat. Emprenyats a la manera dels irlandesos. Volem el cap dels enginyers. 12 Tonalitat. M’ho ensumo. Ases decapitats. Res no és.

13 Doctor de la llei islàmica que exerceix d’expert en tota mena de qüestions jurídiques. Et canses de perdre el cap. Moixó.

14 Fereixi l’ocellet d’en Mohammed. Col·loquis la part inferior d’un calçat. Xampany després de la censura lexicogràf­ica.

VERTICALS 1 Escolta benignamen­t un prec i concedeix el que se li demana. Puja dalt de l’escenari i es dedica als fets. 2 Fent d’una manera descreguda. Instal·lades entre el brancatge. Porció de tronc d’arbre tallada en sentit diametral i que té forma cilíndrica, més llarg que gruixut.

3 Tic associat al mal de sant Vito, però amb ressons orientals. Avança a pas lleuger. Rei sense corona.

4 Est. La del pecat ens empeny a fer dolenterie­s. Administra­dor d’un convent. 5 La primera pregunta de tots els exàmens. Renillis. Fatigat com un campió. 6 Sagí d’ensaïmada. Fixació per part de l’estat dels preus màxims i mínims d’uns productes determinat­s. Ens cal per respirar.

7 Comenci. Atuell que conté líquids i, anys enrere, va arribar a contenir molts bons llibres. 8 Al capdavant del tramvia. Prim en ple barri jueu. Relatiu a les muses. 9 Revolucion­ari que canta com una ovella. Portant. Parella de nazis. 10 As. Pregarem per la bossa àuria. En un cert sentit, revolt d’embriac. 11 Comença a cobejar-ho. Rompi les bones relacions que mantenia amb algú. Pesco sense cap ni peus. 12 Obstruït per en Ponç. Lligams. As. 13 Ordi germinat artificial­ment i assecat, que es fa servir en l’elaboració de la cervesa i com a succedani del cafè. Posin els pèls de punta. Canal video. 14 Obeeixi ordres. Crit de fàstic. L’ocell més present a totes les obres.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain