La Vanguardia (1ª edición)

La tartamudes­a, simplement diferent

-

Sóc membre de l’Associació de la Tartamudes­a de Catalunya (Atcat). El dia 22 d’octubre es va celebrar el dia internacio­nal del Coneixemen­t de la Tartamudes­a. Burlar-se d’una persona amb tartamudes­a és cruel, inhumà, gairebé un acte salvatge i despietat. I fer-ho sense compassió, amb un ímpetu malaltís, és digne de la màxima repulsa. Cal dir que una infinitat de persones tocades per aquest trastorn, que afecta un 2% de la població adulta i està caracterit­zat per les repeticion­s i interrupci­ons involuntàr­ies en l’emissió de les paraules, ha sofert d’amagat. De fet, tot allò que rodeja la tartamudes­a, amb excessiva frivolitat, ha estat vist com una anormalita­t.

No podem menystenir que en la parla es troba una part rellevant de la nostra identitat. Aquesta conjectura, ben cert, comporta que una persona amb una expressió oral laberíntic­a tingui una autoestima poc esperonado­ra. Així, és prou comú que una munió de sentiments negatius com la por, l’ansietat, la frustració i la vergonya siguin freqüents. De fet, amb l’objectiu d’evitar que la disfluènci­a esdevingui crònica és altament aconsellab­le la prevenció infantil, també a les escoles. El quequeig, en un estadi inicial, encara el podem fer desaparèix­er.

Tot i això, amb una força de voluntat notable i un ajut exterior franc i raonat, es pot afeblir aquest impacte en qualsevol edat. Aquí, el paper de les associacio­ns és ben vàlid. A Catalunya, tenim Atcat, que en un entorn pensat per a nosaltres posa al nostre abast diferents accions per ajudar-nos en aquest camí vers la superació i l’autoconeix­ement.

És cert que la nostra parla esdevé singular, però és l’hora de manifestar que, en definitiva, només parlem diferent, no pas malament. Simplement, diferent.

JORDI SACASAS I LLUÍS

Badalona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain