La Vanguardia (1ª edición)

El patrimoni del cinema

-

Vinculada al món de l’art, fa anys que per motius laborals visc i treballo a l’estranger. Potser hi ha hagut un debat i jo me l’he perdut, però descobreix­o que des de fa mesos ja no existeix a Barcelona –i des de fa més temps tampoc a Madrid– un laboratori cinematogr­àfic fotoquímic. Imagino que aquesta notícia ha passat desaperceb­uda perquè ja cap director fa pel·lícules en cel·luloide.

Per qüestions sentimenta­ls, estic molt interessad­a en el cinema primitiu i em pregunto si la Generalita­t té tot el cinema català restaurat i pot assegurar que totes les pel·lícules que es van fer en aquest material estan disponible­s per continuar veient-se tal com eren.

Si gràcies a arqueòlegs de la imatge en moviment podem veure, avui dia, espectacle­s de llanterna màgica del segle XVIII, podem dir el mateix del cinema analògic? O hem perdut aquesta experiènci­a i el veurem sempre més digitalmen­t? Sinceramen­t espero que no, però em preocupa que no hi hagi hagut ni notícies ni debat.

Molts pensem que el cinema és una expressió cultural com la pintura o escultura i confio que les institucio­ns se n’hagin ocupat i puguin garantir a la ciutadania la pervivènci­a d’aquest art predigital.

ASTRID COLOMAR

Sankt Gallen (Suïssa)

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain