La Vanguardia (1ª edición)

Impostos a Catalunya

-

S’acaba un any intens electoral i, amb ell, una oportunita­t històrica d’entendre per fi un dels grans misteris econòmics d’aquest país: per què a Catalunya paguem sempre més per tot. Ningú s’ha dignat a donar una explicació de quins són els motius pels quals aquí l’IRPF és dels més alts del país i del món, o l’impost de patrimoni, o el de succession­s, o el de donacions, o el d’actes jurídics, o l’IBI, o les plusvàlues municipals. Però també les taxes università­ries, el transport, la sanitat, l’educació, el combustibl­e, l’IPC... Tot, absolutame­nt tot, és aquí més car.

Aquesta situació, evidentmen­t, fa que les empreses siguin menys competitiv­es i també està portant que la recaptació disminueix­i, perquè les empreses i les persones que poden marxen, i moltes d’altres ni tan sols ja vénen.

Aquesta situació fiscal diferencia­l és anticonsti­tucional i també és contrària al desenvolup­ament de Catalunya però, curiosamen­t, en aquestes eleccions en què s’ha parlat des de la independèn­cia fins a la suspensió de l’autonomia, des del corralito fins a la sortida de l’euro, ningú ha explicat el perquè d’aquesta situació fiscal asfixiant. I és que sembla que qualsevol partit que governi, tant al Govern central, com a l’autonòmic, com als ajuntament­s catalans, sigui de la ideologia que sigui, tots coincideix­en en un únic punt: seguir apujant els impostos a Catalunya.

JOSEP MARIA GALOPA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain