La Vanguardia (1ª edición)

País, on vas?

-

Des de fa més de dotze anys, i diverses vegades, he intentat fer pactes per a les eleccions municipals entre gent dels Maulets (actual CUP) i gent d’una barriada de Mataró (l’Alternativ­a Veïnal). Els programes socials eren similars però els pactes mai fructifica­ren perquè els Maulets (CUP) considerav­en que la gent de la barriada no defensava la independèn­cia. Conclusió: les barriades –l’àrea metropolit­ana– no s’han apuntat mai al procés. I el procés no ha guanyat les eleccions dites plebiscità­ries; està encallat. Els discursos bunqueritz­ats republican­s anticapita­listes expulsen qualsevol opció política o social que no estigui d’acord amb els seus purismes.

El senyor Mas encara representa el que està quedant de les classes mitjanes catalanes, una força que està minvant a marxes forçades. Fer unes eleccions anticipade­s és la mort definitiva del procés. Voler pactar amb aquest purisme de via estreta és també donar l’estocada definitiva; no es té la majoria per enfrontar-se a Espanya. L’independen­tisme català, malgrat que molta gent no ho cregui, és progrés. S’hauria de pactar amb el que representa el dret a decidir, la majoria de Catalunya; aparcar la declaració sobiranist­a i jugar en la política espanyola, que encara tenim força.

No fer-ho és endinsar-se en una via morta o, el que és pitjor, deixar òrfena aquesta classe mitjana que es dividiria entre una nova dreta catalana que es construirà i una esquerra sols independen­tista folklòrico-talibanera. No acceptar aquesta dura realitat és caure ja en el ridícul.

CARLES FORNS ROS

Mataró

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain