La Vanguardia (1ª edición)

Polititzac­ió de la justícia

-

El baró de Montesquie­u, en el seu tractat L’esprit des lois, dividia els poders de l’Estat en tres branques: poder legislatiu, poder executiu i poder judicial. Una separació imprescind­ible per garantir una justícia justa per a tothom.

Divendres passat Josep Cuní va presentar el llibre escrit pel jutge Jesús Villegas, El poder

amordazado. El magistrat de Guadalajar­a i secretari general de la Plataforma Cívica per la Independèn­cia Judicial va parlar ben clar i sense embuts de la flagrant polititzac­ió de la justícia a Espanya. El jutge Villegas no és cap jubilat; és molt jove i, per tant, les seves declaracio­ns comporten un gran risc per a la seva carrera.

Em va impression­ar el seu coratge per declarar, en televisió, allò que tots sabem i patim. Les declaracio­ns del jove magistrat

em van produir un sentiment dual: por i il·lusió alhora. Temor que els poders fàctics el foragitin del seu càrrec (recordem els jutges Garzón i Silva), i molta esperança en una nova generació de jutges que no es doblega i planta cara al poder polític per resguardar els valors dels quals Montesquie­u va ser el precursor: “Per tal que no es pugui abusar del poder, cal que el poder aturi el poder”.

Espero una allau de seguidors d’aquesta lloable iniciativa.

CECÍLIA LLESUY La Pobla de Segur

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain