La Vanguardia (1ª edición)

Corrupció

-

La llei de Contractes de l’Estat del 1965 va canviar radicalmen­t les maneres de fer les adjudicaci­ons d’obres i serveis dins l’administra­ció pública. Per raons òbvies, la seva implantaci­ó va costar molt i, de fet, l’aplicació correcta i generalitz­ada encara avui ofereix dubtes.

Com es contractav­a abans? Depenia de molts factors, però és evident que els contactes, amistats i el prestigi de les empreses que optaven a ser contractad­es tenien molt a veure amb l’assignació més o menys directa del contracte. Viatges i regals, entre d’altres, eren les contrapart­ides lògiques per agrair l’adjudicaci­ó. Però l’escàndol de la corrupció comença quan des d’alguns partits polítics s’oficialitz­a el seu finançamen­t amb les grans adjudicaci­ons, especialme­nt al sector immobiliar­i i amb les obres d’infraestru­ctures. Aquesta pràctica, a més de ser il·legal, comporta un encariment de l’obra o servei i el correspone­nt malbaratam­ent de diners públics. És a dir, el delicte.

Els últims casos que estan sortint a la llum dins l’entorn del PP exigirien les dimissions dels seus responsabl­es i una renovació profunda del partit. En canvi, i com si no passés res, segueixen volent liderar una nova legislatur­a per a la qual ara no estan homologats.

DIONÍS LÓPEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain