La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Basteixi una estructura. Fem abaixar la temperatur­a. 2 As. Menja de sant Joan per antonomàsi­a. Fer créixer la capçada d’un arbre en alt més que no pas en ample, tal vegada perquè pugui veure l’horitzó de la costa. As. 3 Defectuosa. Ennegreixe­n el pa amb foc de brasa. 4 Rap degollat. Relatiu a l’iris de l’ull. Títol donat als dignataris de la cort otomana.

5 Pot ser zoològic o recreatiu. Aquesta és de fusta. Un valencià al cotxe.

6 Avorrit fins a detestar-lo. Mancat d’equilibri. Crit d’auxili present a tots els arrossos. 7 El folres per no trobarlo fos. Relatiu a la membrana del sac embrionari. Bandejat. 8 Una mica tocada de l’ala, tot i tenir nom de rata. Un dels més famosos és el 404. Sofre.

9 Ànec degollat. Transmeto la pilota d’un jugador a l’altre. L’iriso tot vocalitzan­t. 10 Salut pública. La gramínia més maternal. 11 As. Lligueu d’una manera certament sentimenta­l i religiosa. Planta de les malvàcies. 12 Sol ressonar per damunt del sol. Seients que perden un romà per transforma­rse en bens immobles. Ho facin servir.

13 Punt cardinal ben assolellat. Les accions de cremar. Valencià a Buenos Aires. 14 Pansides. Liliàcia que creix a la vora d’Alboraia. A nosaltres.

VERTICALS 1 L’arbust que desparasit­a. Alegres les carns tot recordant ‘Incerta Glòria’. 2 El primer de tots. Dóna nom i protecció a un menor, i si cal li regala la mona. El més ruc de la base. 3 Núria Comas Tamar. Relatiu a la llera d’un curs fluvial que només porta aigua quan fa poc que ha caigut un xàfec. Tema avocàlic. 4 Persona molt negativa que transmet el seu desassosse­c al seu entorn. Que té més hores que un rellotge. Est. 5 Relatiu a l’humor serós. Peça negra d’un conegut trencaclos­ques xinès. Vomites quan et toca la grossa. 6 Residència de la tercera edat. Cartografi­ades. 7 Est. Posin al calendari. Concentrad­a en les explicacio­ns que rep i no exempta de cortesia. 8 No contesta. Persones de caracter fort, que s’encenen de pressa. Instrument que serveix per a alguna cosa. 9 Metall pulverulen­t, d’un gris acer, tan lleuger que ara s’usa per fer ulleres. Corser gens sentimenta­l. Encara que et diguin que no sobra res tu saps que sobres. 10 Principi emocionant. De la naturalesa de l’icor. Portada dialèctica. 11 La lliure incita a l’alcoholism­e. Molibdè. Sobresou que té nom de tele. 12 Vagareja tot vibrant. Que pertanyen als antics habitants de Damasc. Nitrogen. 13 Iode. Unitats de mesura per pagar peatge a les autopistes. M’aïro. 14 Aquestes són dòcils. Els vestits que tenien la fama de portar la bragueta més llarga.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain