La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’assenyalat pels dits acusadors que recorren als tribunals. Remaré enrere. 2 Ens cal per respirar. Disposada formant terrasses agrícoles. Sarga. 3 Era anur, és a dir que no tenia cua, i ara li tallen el cap. Xucladors de sang voladors d’una envergadur­a molt superior als mosquits. L’absolució quan no resol res. 4 Tallin una roba de biaix perquè vagi adquirint l’aspecte d’un triangle. Roca volcànica. El primer de tots. 5 Greixos que posseeix, mal que li pesi. Mamaré tot vocalitzan­t en gargarisme­s. Pilars adossats a un mur com els d’abans. 6 Polits de tercera generació. Pinyolades.

7 Fòsfor. Bagassa. Escampadis­sa a l’estadi del Mallorca. 8 Ermites gens llegendàri­es. Fustes d’un cert prestigi. Grup d’amfibis mancats de cua d’adults en el qual hi ha les granotes i els gripaus. 9 Renyeix. Riem sense aturador. Net però agitat. 10 Arpó mossegat per un cetaci. Converteix­i una cosa en engrunes. Al final, era conya. 11 Quadern de cromos. Dues que exclouen els extremisme­s. En- ganyà. 12 Dilatats, donats. Els instrument­s metàl·lics de percussió que molts tennistes pronuncien. El punt de màxim plaer sexual. 13 Escaire. Sortit. Músic celta per antonomàsi­a, tant si és gallec com si és escocès.

14 Li enterbolei­x el pensament i s’obnubila. Feta a batzacs.

VERTICALS 1 Ofereixes els teus serveis de franc. Pedra que serveix per assegurar una boia. 2 Est. Ho fan servir. Entre tram i tram d’escales, a rellegir el Quadern Gris. A les portes de Florència. 3 Ho adobem amb argila. Submergiu un aliment en oli roent per coure’l de cop i volta.

4 L’Àfrica pobra. Mexicà amant del pollastre a l’ast. Ho facis servir com en un set de tennis. 5 Caiguin flocs i s’emblanquin­i tot. Transpiràv­em. Xoco i em quedo sense alè. 6 La caçadora més apuntada (i disparada). Cues per arribar a les barbacoes. Sigui una ànsia. 7 Agitem el Max. Musulmà de primera instància. Que acostuma a tirar guitzes, de pur neguit. 8 Aixequeu murs. Vagareges, vibrant. Res no és. 9 El cor dels perdigons. Que provoca tota mena de ferides. Gat ben remenat. 10 Dels delits eròtics. Penetrat. 11 Còpula. Contínua, si no fos... S’aïra. 12 Al capdavant dels avions no hi entra la química. Paio que fa de columna amb la seva força colossal. Pal de bandera en subhasta. 13 Fiord a la gallega. Es colà. Al capdamunt de l’edifici. 14 Aglomeraci­ó de vehicles que t’empeny al transport públic. Valora. El destriem de la palla.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain