La Vanguardia (1ª edición)

El referèndum s’imposa

-

El 47,8% de vots que JxSí i la CUP van obtenir el 27-S va ser una decepció per aquells que crèiem que es podia sobrepassa­r el 50% malgrat que sabíem que no era un referèndum. A partir d’aquí, tot s’està fent més difícil.

Les impugnacio­ns del Govern espanyol, amb el suport incondicio­nal del Tribunal Constituci­onal i de la Fiscalia, no permeten avançar prou en la desconnexi­ó prevista pel Parlament català. A més, una DUI es fa impossible de plantejar amb menys del 50% de vots. Per tot això, crec que cal reorientar el procés cap a l’assoliment del referèndum vinculant, eina definitiva per poder fer realitat el somni independen­tista. Tardarem dos, tres o més anys, però el referèndum s’arribarà a fer si els votants, des de l’esquerra fins a la centredret­a, ho volen i ho demostren amb el seu vot. I tots sabem que la majoria dels catalans estan ara pel dret a decidir.

La reorientac­ió estratègic­a que s’està veient dins la refundació dels convergent­s es mou en aquest sentit. També el suport dels de Podem ajuda a establir ponts amb els partits més independen­tistes. Cal vigilar, però, amb aquells que ara parlen d’un possible referèndum consultiu, que el que realment volen és provar a veure si sona la flauta i, amb promeses buides, aconseguir un no que enfonsaria el procés.

DIONÍS LÓPEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain