La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Rematar. Dos semiplans limitats per la mateixa recta.

2 En Kant la volia ben pura. Avorrits com els acudits sobre llames. El metall més noble. 3 Tombin. Dit dels mamífers ungulats perissodàc­tils que tenen un sol dit a cada peu, protegit per una peülla. 4 De la natura d’un humor serós. Que no arriba mai al deu, però s’hi acosta. 5 La típica actitud del paleta dropo. Pronunciac­ions confuses que fan articular indiferent­ment les paraules. Fumis sense deixar rastre. 6 L’estat dels qui no vocalitzen. Compleixi la seva condemna a Peníscola. En un cert sentit, tribu escandinav­a. 7 Mamut tan gros que no hi cap tot a la graella. Basc sense carboni. Xampurregi una llengua amb els peus. A les portes d’Escandinàv­ia. 8 Glaça prop de les Terres de l’Ebre. Ham mossegat. Animals capaços de remenar la cua quan veuen passar motos de quatre rodes. 9 Res no és. Sala de transmissi­ó de coneixemen­ts. Esculli començar a estudiar òptica. L’Antic Testament. 10 Armadura verda. Us ho miràveu fixament. El riu agramuntí més relacionat amb la cul- tura israeliana. 11 Taula constituïd­a, parada i solemne. Construcci­ons que cauen a bocins. 12 Continuara­n. Radia. 13 Obert. S’estableix en un territori. 14 El país on cantar Be Bop A Lula va tenir aires presidenci­als. To de veu alçat fins als cims gastronòmi­cs.

VERTICALS 1 Apressat. Planta de les gramínies. Na Bardot o en King.

2 Doctrina que defensa la independèn­cia de l’estat davant de les influèncie­s eclesiàsti­ques. Pregar. 3 Brau molt observat a Menorca. Instrument de vent que fa anar. Tresor de cuc. 4 Iode. Enfurismat amb l’Iran i amb l’Iraq. Que fa molt de vent. 5 Que es pot manejar bé, encara que no siguis mexicà. Projectil de fireta que remet a la Indonèsia. L’espai més crític d’un hospital.

6 Han perdut la porteria de rugbi. Pala de tall acerat. Relatiu a un pati interior envoltat de pòrtics. 7 Que té el cap clar, encara que se’l tapi amb una gorra militar. Esberlada. Del dret és una topada brusca i del revés un trapella amant de les dobles parelles. 8 Ofereixin de franc. Bellugava. Acaba com comença.

9 Es dissol. Proveït de plomes. 10 Mancats d’equitat. Pujo a l’escenari i hi faig el meu paper. Ribes gens romàntique­s.

11 Principi d’espionatge. L’aprimi de la punta. Aquesta incita al consum de pomes d’una manera un xic perversa.

12 Puny d’espasa. Retrata. En un cert sentit, els eslògans. 13 Rodament de cap que et pot atacar amb rudesa. En un cert sentit, esguerrat. 14 Garbell que serveix per porgar el gra a l’era. M’amorrio com una vaca a la menjadora d’en Camilo. La part més sorprenent de la ciutat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain