La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Provoqueu una pèrdua de qualitat notable. Subvencion­ant estudiants de filosofia dels que volen la raó ben pura. 2 Repobla un bosc cremat. Compost binari de carboni que els més grans associaran a una mena de llum una mica tènue. Res no és. 3 Li requi no vocalitzar. Fa un monticle als peus d’un arbust i acaba amb mi. Vagi d’ací d’allà com un ciclista. 4 Palmeretes. Cetacis dels delfínids. 5 La raó de ser de les estacions d’esquí. El que xiula dels cinturons als controls de seguretat dels aeroports. Conec la seva posició a la brúixola. 6 T’estires. Palmereta que sembla tenir nom d’institució. Gran Premi de Canadà. 7 Farinetes fetes amb llet d’ametlles. Jaqueteta molt curta i olè. 8 Sofre. Substància molt dura que recobreix la dentina de l’arrel de les dents. Acostarse. 9 Comença a ruixar-ho tot. Tranquil·litzaves. 10 Fa les incisions necessàrie­s perquè la roda d’un engranatge encaixi amb les altres. Es despulli a l’illa de Rapa. L’arc de sant Martí. 11 Quasi fa gol. Emprenyat com ell sol. Xampurregi una llengua. Est. 12 Qualitat de pla. Escultures que fan de columna a l’hora de sostenir les grans estructure­s.

13 Gairebé tots els papers de l’auca. Queixant-se com un felí domèstic. Principi etimològic. 14 Rosegades per acabar-nos tota la carn que duien adherida a l’os. Esberli un tió amb la destral.

VERTICALS 1 Submergits en un líquid abrasiu, tal vegada dominat per la llimona. Aprimar de la punta el bastó del multimilio­nari nord-americà.

2 Apuja les celles com Groucho. Resplendei­xo. 3 A l’alba, però sense cap ni peus. Algun. Xics escapçats per la manca d’incògnites. 4 Teníeu una identitat aliena al cabaler. Inflamació de l’úvea. A les portes de Terranova. 5 Agaféssim una malaltia de gran intensitat i llarga durada que ens allunyés del joc. El del cafè és molt invocat, encara que no sigui italià. 6 Est. Messi no és. Ànec escapçat. Devastat. 7 Auca sense títol. Transeünt que va a peu. Home que vocalitza. 8 Faig la feina de l’imant. Tul agitat. Contracció a Pals. 9 Mugit. Tipus d’amanida. 10 Xai que torna. Els secrets circulen bé en aquesta cambra. Antiga mesura de longitud.

11 En fan els atletes i els motoristes. Recuperats. 12 Agrella en un cert sentit. Crein del no-res. Centúria.

13 Nitrogen. Allisi els plecs de la faldilla. La pel·lícula més fina.

14 Dividir en tres parts. S’amorrïi el bestiar.

 ??  ?? Núm 9342
Núm 9342

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain