La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho emplenes. Comprengue­res el que et passava pel cap. 2 Soses sense os. Dignitat de cardenal. L’adverbi dels segons, amb reiteració en la buidor implícita. 3 El primer de tots. Engraellat. Decepció per no complir les expectativ­es. 4 Aliment de ramats que pasturen. Ovella munyida a l’orri. L’adjectiu que sol descriure un jugador de bàsquet. 5 Adob de cutis. Tranquil·litzem, a cal mallorquí. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Raresa d’ateu. Fem anar avall. Que pateix bues. 7 El pecat capital que figura a tots els llibres d’història irlandesa. Les aurores més valorades. A vosaltres, marines.

8 Dia negre negríssim. Enfangada mentre sona ‘L’estaca’. 9 Que es pot isolar. Viatgeu fins a Esterri. 10 Centúria. Roba que fa aigües. Les flors que traginen els renards. 11 Fa caure el cap de l’abadia. Esperits del bosc molt apreciats per les petroliere­s. Companys dels uts. 12 Déu del sol molt invocat als estadis de futbol. Imiti. La seva presència implica in- fecció. Acaba com comença. 13 Fa la feina de Sant Martí. S’ho mirin. Davant T fa sindicat i davant I policia.

14 Comença a oscil·lar. Els teixits que traginen els mandrils. La via excrementí­cia.

VERTICALS 1 Se situaria en un espai polític proper a la CUP. Ataco les dents. 2 Mos anaeròbic. Atipa. Tavernes. 3 Iranià dels d’abans. Pasta de farina sense llevat. Principi d’icterícia. 4 Escaire. Radical univalent de l’età. Esclaus espartans que intentaven tocar les pilotes. 5 Neci i degollat. Timbal gros, dels que atabalen. Davant Max fa una pel·lícula enfollida. 6 L’instrument de vent més britànic. Impactareu. La més vibrant de l’alfabet. 7 Qui mena un terreny agrícola per contracte amb l’amo. Propi d’una bèstia salvatge.

8 La més trencadiss­a de l’alfabet. Penjoll de fruits. Descendent. 9 Viu a la diagonal de l’escaquer. Respiro entre hel·lenismes. Pals que no alimenten. 10 Fòsfor. El carrer principal que sol baixar fins a mar en les localitats costaneres. Instrument de diverses formes que serveix per a debanar troques. 11 Ràbia capital. Basc. La més menuda de les menudes. 12 Brodo en relleu sobre un drap. Lliteres amb dues barres horitzonta­ls per sostenir-les. Zeta capgirada. 13 L’era, el camp d’eres? SE a la brúixola. Coure. 14 S’amorria el bestiar. El pantà més transcende­nt en la històriad el rock català. Bons.

crucigrama­sapp.com

 ??  ?? Núm 9355
Núm 9355

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain