La Vanguardia (1ª edición)

Sobre okupes i ‘okupacions’

-

El passat mes d’agost uns okupes van entrar en un pis de la finca de la meva mare. Al cap de dues setmanes, uns altres en van okupar un altre. Els propietari­s van posar les correspone­nts denúncies i van iniciar el tràmit judicial per fer-los fora. Però a hores d’ara encara hi són.

Han rebentat el pany del portal unes quantes vegades. Han manipulat els comptadors de l’aigua i la setmana passada hi va haver un robatori i dos intents de robatori. Tot s’ha denunciat, però com no se sap qui ho ha fet, no s’hi pot fer res. Els llogaters comencen a marxar per la sensació d’insegureta­t que els produeix tot plegat. Els propietari­s temen que el robatori i els intents de robatori no siguin estratègie­s dels okupes dirigides precisamen­t a fer fugir els veïns i tenir l’ocasió d’entrar en algun altre pis buit. I a partir d’aquí, tornem a començar: denúncia, judici, sentència en contra, recurs, nova sentència i execució. Deu mesos més de viure en un pis gratis, amb tots els subministr­aments. Els advocats van dir a un dels propietari­s d’un habitatge okupat que no podia donar de baixa els subministr­aments, que els okupes tenien els seus drets, i l’home ha hagut de fer front a factures de llum estratosfè­riques.

És normal això? És normal que el ciutadà hagi de fer front tot sol a una situació tan dolorosa? Per què no hi pot intervenir la policia d’una manera més expeditiva? Per què la llei no ho soluciona en quinze dies i permet que s’estableixi un tipus de vida alternatiu, basat en l’okupació d’un habitatge particular i en la posterior especulaci­ó amb aquest habitatge? Per què es grava al ciutadà que paga els impostos correspone­nts que fan possible el sistema amb tots els costos, l’esforç i l’angoixa de fer complir la llei? Per què aquesta tolerància amb les okupacions?

JOSEP LORMAN

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain