La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El material que justifica museus i crema a les catedrals. Comèdia (o tragèdia). Supera la seva aversió a la fruita dolça. 2 Una grega al capdavant de Roma. Poden ser de porcs o de senyors. Preparar l’ham per a la pesca. 3 Sovint es fa servir com a sinònim de cruel, com si els humans no ho fóssim gens. Subdivisió monovocàli­ca dins d’un gran grup. 4 As. Ho clissen d’una hora lluny. D’or. 5 Ensinistra­r les bèsties properes a la platja. Decidís perdre el cap per un terme botànic. En un tres i no res. 6 Estava a l’oest, al final. Inventada. Moviment de cama que nega. 7 Tragué la bromera del sabó. Relatiu al ressò del gran Umberto.

8 Pastís fet de pasta de farina farcida de brossat o de formatge. Tingué presència. Rap decapitat. 9 La sorra foragita la monja. Fem la remor sorda d’una multitud. Faci com algú altre. 10 Pastís de carbassa cuit al forn, pastat amb sucre, ametlles, pinyons i canyella. Personatge que genera controvèrs­ia. 11 Nitrogen. Construïm un habitatge a tocar d’un altre. Xiqueta. 12 Es pot fer amb un refredat, un pollet o l’arròs. Faig una versió cinematogr­àfica d’una novel·la. Puny d’espasa. 13 Si no vols pols, ni t’hi acostis. Acaba el termini, dit sigui d’una manera un pèl dramàtica. Unitat de fluïdesa del sistema cegesimal. 14 Monjo seguidor de Sant Joan Bosco. Interrompu­t.

VERTICALS 1 Auxiliar de la llar, per dir-ho en llenguatge tècnic. La llengua del sexe oral. 2 En un cert sentit, l’almirall bíblic per antonomàsi­a. Deformar una esfera. Prega sense mirar el rellotge. 3 Res no és. Llit oscil·lant de dorment bella. La batalla en la qual més es mullen els contendent­s. 4 Es tira enrere perquè l’arramben. Proveïda de lobus. Est.

5 Es dóna a l’obaga. Ho olores, però sense la líquida. 6 L’enganyà. Causis una despesa gradual i sostinguda. Onze romans, encara que siguin de la Lazio. 7 Principi etimològic. Se’n sortí. Pala de tall acerat. 8 Ho deixa ben eixut. No li ho permeté. 9 En un tres i no res. Ajuntades. Boscos d’oms per on passejava en Shariff.

10 Comença a rebre. Podria semblar sinònim de digital però se n’allunya. Nom de guerra d’un bel·ligerant porter de l’Espanyol. 11 Talli una peça de roba arc-iris de biaix. L’acció de percebre auditivame­nt. Sofre.

12 S’ho menjà. En un cert sentit, obra que serveix d’introducci­ó.

13 Groc fosc. Obeeixin. Auxiliar rialler, però més contingut que ha.

14 Esgarrapat­s, als pits. Poden ser d’ametlla o d’abella.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain