La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esment de la casa gran. Fugir amb unes tisores a la mà per si et trobes cap guàrdia mascle.

2 Quaranta-nou. La punta nuclear que abans duien els míssil. Planta herbàcia que trobaràs en una ínsula, llevat del sud. 3 Fiteu. Cascos medievals. Jaume Escala Montalban. 4 Iode. La casbra més esvelta. Dissolc cosetes sen una infusió. 5 La marca més catalanist­a de grues del món, que respon a la lògica de Caterpilla­r. Tan poc religiosa com la primera gossa que va volar per l’espai. Que s’emprenya amb facilitat. 6 Dificultar la respiració de Fidel Castro. Frena fins a zero. Est.

7 Roses sense os. Gran irradiació de vibracions positives. Ros no oxigenat.

8 Una grega a Roma. Obstacles que els anglesos es posen al nas. Intenta parlar xinès, però no completa cap frase.

9 El número de la cotització de la Borsa. Del dret gairebé la clavo i del revés deformo el cercle. Refer sense vibrar.

10 Centúria. Expressi la hilaritat que em provoca Bob Marley. Deixis peladet el porc espí. 11 Aquí a Borriana. Esgarrapeu, no cal dir on. Musulmà de primera instància. 12 Aquests són relatius al dot de tal núvia o tal altra. Estructura de l’esquelet, o sigui, nostra. Acaba com comença. 13 Crit d’alerta. Associat a la memòria de la Segona Guerra Mundial. Carregar-se una foto analògica amb el paladar. 14 Surto de port. Contingut d’un cabàs ple.

VERTICALS 1 Gestualita­t d’imitamones. Sabudes greu. 2 Comença a elidir les paraules. Segment apical dels artròpodes. L’aixeca el campió i l’alcem per buidar-la tots els que ho celebrem.

3 Nitrogen. Cerimònies. Esmicolat. Escaire. 4 Cues a les barbacoes. Aprovà, ni que sigui de manera una mica religiosa. Apa, quina agitació!

5 Empata. M’ensuperbei­xo fins al punt de traginar un verb que desconeixi­a.

6 Basca, no? Estranyame­nt poc denses. De l’ós. 7 Impedeixi. Moneda d’argent del Països Baixos encunyada a gairebé totes les seques d’aquelles províncies en temps de Felip II de Castella. Principi actiu. 8 Alè agitat. Motiu. La jota més idiota. 9 Sofre. Obertures de conductes naturals. Observes (o les sents). A les portes del búnquer. 10 Desvïi fons cap a sacs fraudulent­s. Guixos que marquen les obertures a les bótes de vi. Vas agitat. 11 Han perdut una porteria de rugbi. Alegre com ell sol. Senyores, allò que també en diuen ties.

12 Augmentarà. Xarxes de combinació ideològica. 13 Llenqueta de roba amb un petit trau cosida per la seva part superior a la part inferior de la pitrera d’una camisa. Fa confiança. Dues escales de pintor obertes. 14 Aquestes tenen bones branques. Conjunt de balladors que veuen els Simpson.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain